Haku

Liikuntavammaisten vanhempien kokemuksia vertaistuesta vanhemmuuden tukena

QR-koodi

Liikuntavammaisten vanhempien kokemuksia vertaistuesta vanhemmuuden tukena

Opinnäytetyön tarkoituksena oli haastattelujen kautta selvittää liikuntavammaisten vanhempien kokemuksia vertaistuesta vanhemmuuden tukena. Tavoitteena oli tuottaa tietoa SAMAT-toiminnalle vanhempien vertaistuen tarpeesta, merkityksestä ja kehittämisestä. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Kynnys Ry:n SAMAT Samanlainen, erilainen vanhemmuus -toiminnan kanssa. SAMAT-toiminta tarjoaa monipuolisesti ohjausta, neuvontaa ja vertaistukea vammaisille ja pitkäaikaissairaille vanhemmille perhe- ja seksuaaliterveysasioissa. Käsitteinä opinnäytetyössä ovat liikuntavammaisuus, vanhemmuus ja vertaistuki.

Tutkimuskysymyksinä opinnäytetyössä olivat liikuntavammaisten vanhempien vertaistuen tarve, vertaistuen merkitys ja vertaistuen kehittäminen. Vastauksia tutkimuskysymyksiin haettiin teemahaastattelun keinoin. Opinnäytetyötä varten toteutettiin viisi haastattelua. Kohderyhmänä opinnäytetyössä olivat vanhemmat, joiden perheissä ainakin toisella vanhemmista on liikuntavamma. Kaikilla haastatelluista on alle 7-vuotiaita lapsia. Litteroidusta aineistosta tulokset muodostettiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla.

Tuloksista selvisi, että vertaistukea tarvitaan mahdollistamaan muiden aikuisten tapaamista ja omaa aikaa, lapsiin liittyvien huolien tai pelkojen jakamiseen ja itsetunnon kehittämiseen sekä vinkkien jakamiseen ja saamiseen. Vertaistuella oli vanhemmille suuri merkitys itsetunnon parantamisen ja tunteiden sallimisen kannalta. Vertaistuen kävijät kokivat myös saaneensa uusia ystäviä toiminnasta, ja tieto vertaistuen olemassaolosta tuo vanhemmille turvallisen ja varman olon. Suurimpana kehityskohtana esiin nousivat tiedottamisen haasteet. Kävijöiden löytäminen toimintaan tai verkkovertaistuen pariin olisi toivottua, mutta haasteellista toteuttaa. Vertaistukea saattoi olla vaikea löytää tai muut palvelut eivät kohdanneet vanhempien vertaistuen tarpeita, mutta SAMATin kautta koettiin saatavan tukea määrällisesti tarpeeksi paljon ja toimivassa muodossa.

Johtopäätöksinä voidaan nähdä erityisesti vertaistuen tarve ja merkitys vinkkien ja tiedon saamisessa, vertaistuki tunteiden jakamisen ja käsittelyn apuna sekä vertaistuen tarjoama sosiaalinen tuki. Esille nousi myös toiminnan merkitys puolisolle ja lapsille. Perheen yhteiset tapahtumat koettiin mieluisina ja myös perheenjäsenet saavat vertaistukea toimintaan osallistumisen kautta. Kaikissa haastatteluissa tuli esille kokemus vertaistuen tärkeydestä.

Tallennettuna: