Haku

Vierteen valmistusprosessi

QR-koodi

Vierteen valmistusprosessi

Tämä opinnäytetyö on tehty Nokian Panimo Oy:lle, joka valmistaa erilaisia oluita, siidereitä ja virvoitusjuomia. Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata Nokian Panimon vierteen valmistusprosessia sekä selvittää erillisen mäskäyskattilan hankinnasta tuleva hyöty vierteen valmistusprosessin nopeuteen. Tällä hetkellä panimolla käytetään mäskäämiseen ja vierteen keittämiseen samaa kattilaa, mihin on lämmitys. Keittoraporteista selvitettiin eri oluiden vierteen valmistusajat ja prosessin eri vaiheiden kestot. Tämän tiedon pohjalta sovelletaan erillisen mäskäyskattilan investoinnista tuleva hyöty valmistusprosessiin. Teoriaosuus koostuu omasta kokemuksesta panimolla työskentelystä sekä kirjallisuudesta.

Edellisten keittopöytäkirjauksien perusteella luotiin valmistusprosessitaulukot tutkielmaa varten. Keittopöytäkirjauksista määriteltiin prosessin eri vaiheiden kestot ja käytettiin hyväksi tutkiessa erillisen mäskäyskattilan vaikutusta valmistusprosessin kestoon. Eri oluttyypeillä mäskäyksessä ja siivilöinnissä kuluu vaihteleva aika. Mäskäyksen kestoon ei voida vaikuttaa, mutta siivilöintiin voidaan.

Vertaillessa nykyistä ja erillisen mäskäyskattilan kanssa prosessin kestoa huomattiin, että keittoaika lyheni keskimäärin noin kahdella tunnilla. Suurin hyöty erillisen mäskäyskattilan hankinnasta saataisiin irti, kun vaikutettaisiin siivilöinnin kestoon sekä investoimalla käymistankkiin. Whirlpoolin vaihtaminen separaattoriin kasvattaisi keittojen kokoja.

Tallennettuna: