Haku

Kaularankaleikatun potilaan postoperatiivinen fysioterapia : Potilasopas kaularankaleikatulle

QR-koodi

Kaularankaleikatun potilaan postoperatiivinen fysioterapia : Potilasopas kaularankaleikatulle

Opinnäytetyön tavoitteena oli koota tietoa postoperatiivisesta fysioterapiasta sekä kaularankaleikkauksen kuntoutumiseen liittyvistä tärkeimmistä osatekijöistä ensimmäisen neljän postoperatiivisen viikon aikana. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Tampereen yliopistollinen sairaala, jonka neurokirurgian osastolla kaivattiin päivitystä kaularankaleikkauksessa käyneiden potilaiden kirjalliseen ohjeistukseen. Opinnäytetyö rajattiin käsittelemään vain kulumamuutoksista johtuvia leikkauksia. Työn tarkoituksena oli luoda opas, joka antaa kaularankaleikatulle tietoa kuntoutumisen tärkeimmistä osa-alueista. Opinnäytetyössä haettiin vastausta kysymyksiin, miksi kaularankaleikkaus tehdään, miten leikkaus vaikuttaa potilaan toimintakykyyn ja miten postoperatiivinen fysioterapia vaikuttaa kuntoutukseen. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä.

Yleisin kaularankaleikkaukseen johtava syy ovat kulumamuutokset kaularangassa, jotka aiheuttavat kipua, tuntopuutoksia ja lihasheikkoutta. Leikkaus tehdään, mikäli konservatiivinen hoito ei auta ja kivun aiheuttaja on kuvannettavissa. Toimintakykyyn vaikuttavat muutokset ovat yleensä kipu, pelko kaularangan käytöstä ja ryhdin muutokset. Postoperatiivinen fysioterapia sisältää kaularangan ja olkanivelten liikelaajuuksien ylläpitämistä sekä aktiivisuuteen kannustamista neljän ensimmäisen viikon aikana. Fysioterapia nopeuttaa kuntoutumisprosessia edistäen niskan toimintaa, vähentäen niskakipua ja mahdollista kipua yläraajassa sekä parantaen yleistä toimintakykyä.

Opinnäytetyön tuotoksena on luotu opas, joka käsittää tärkeimmät kaularankaleikkauksesta toipumiseen liittyvät tekijät. Opasta voidaan hyödyntää fysioterapeuttien työvälineenä sekä se edesauttaa potilaiden kuntoutumista leikkauksesta. Jatkokehittämisehdotuksena esitetään tutkittavaksi potilaiden tyytyväisyyttä oppaaseen sekä sitä, kuinka hyvin harjoitusliikkeet edistävät toipumista. Lisäksi tulevaisuudessa tarvittaisiin enemmän tutkimuksia kaularankaleikkauksen jälkeisen fysioterapian vaikutuksista ja siitä, mitä fysioterapian pitäisi sisältää.

Tallennettuna: