Haku

Tupakoinnin lopettaminen raskausaikana : uudet tukimenetelmät

QR-koodi

Tupakoinnin lopettaminen raskausaikana : uudet tukimenetelmät

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa, millä keinoin tupakointi kannattaa lopettaa raskausaikana. Opinnäytetyössä keskityttiin pelkästään raskauden aikaiseen tupakointiin ja sen lopettamiseen. Työn taustatietoluvuissa käsiteltiin tupakkariippuvuuden erityispiirteitä ja tupakoinnin vaikutuksia raskaana olevaan, sikiöön ja raskauden kulkuun. Taustatietoluvut auttavat lukijaa hahmottamaan aihetta laajemmin.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuoda terveydenhuollon ammattilaisille tietoa siitä, miten tupakointi tulisi lopettaa raskausaikana. Opinnäytetyöstä saatua tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi äitiysneuvolatyössä ohjauksen tukena. Työssä pyrittiin tuomaan esille nimenomaan uusia tukimenetelmiä ja keinoja raskauden aikaisen tupakoinnin lopettamiseen.

Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevan kirjallisuuskatsauksen menetelmää käyttäen. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin 22 erilaista tutkimusta, joiden perusteella aihe jaettiin eri osioihin. Tutkimusten perusteella tulokset jaettiin raskauden aikaisen tupakoinnin lopettamisen lääkkeellisiin ja lääkkeettömiin menetelmiin, tupakoinnin lopettamisen positiivisiin ja negatiivisiin vaikutuksiin ja terveydenhuoltojärjestelmän rooliin tupakoinnin lopettamisen tukemisessa.

Opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella voitiin todeta, että raskauden aikaisen tupakoinnin lopettamisessa tulisi ensisijaisesti suosia lääkkeettömiä tukimenetelmiä. Näistä tärkeimpiä olivat ohjaus, kognitiivinen käyttäytymisterapia, taloudelliset kannustimet ja sosiaalinen tuki. Lääkkeellisistä lopettamismenetelmistä ensisijaiseksi todettiin lyhytvaikutteinen nikotiinikorvaushoito.

Tallennettuna: