Haku

Tampereen kaupungin metsien hoidon prosessin digitalisaatio

QR-koodi

Tampereen kaupungin metsien hoidon prosessin digitalisaatio

Opinnäytetyössä tutkittiin Tampereen kaupungin metsien hoidon suunnittelun ja toimenpiteiden toteutuksen prosessin digitalisaatiota. Taustalla oli strategiatason linjaus, jonka tavoitteena on, että jokainen tamperelainen käyttää pääasiassa digitaalisia palveluita vuonna 2030. Myös metsien hoidossa ja osallistavassa suunnittelussa halutaan hyödyntää digitaalisia työkaluja.

Tampereen kaupungin metsien hoidon ja käytön suunnittelusta vastaa kiinteistötoimi. Kiinteistötoimi siirtyi vuonna 2017 uuteen metsätietojärjestelmään, jonka tehokasta käyttöönottoa opinnäytetyö pyrkii edesauttamaan. Hakkuiden ja metsänhoitotöiden toteutuksesta vastaa pääosin Tampereen Infra Liikelaitoksen kunnossapitopalvelut.

Suurin osa Tampereen kaupungin omistamista metsistä on taajama-alueella sijaitsevaa virkistys- ja ulkoilumetsää. Metsäsuunnittelu on monitavoitteista ja osallistavaa. Taaja-mametsien suunnittelussa ja toteuttavissa toimenpiteissä on huomioitava monet hoitoa ohjaavat ohjelmat ja toimintamallit, kuten lait ja asetukset, kaavoitus, Metsien hoidon toimintamalli, viheralueiden hoitoluokitus ja metsäsertifioinnin asettamat kriteerit.

Opinnäytetyössä avattiin prosessin kuvauksen, digitalisaation ja prosessin digitalisaation käsitteet. Metsien hoidon prosessien nykytilanne ja prosessin digitalisaatio kuvattiin sekä sanallisesti että kaavioilla ja taulukoilla. Prosesseja tutkittiin toimintatutkimuksen mukaisesti havainnoimalla työyhteisöä, haastattelemalla työntekijöitä ja osallistumalla palavereihin.

Metsien hoidon ydinprosesseja ovat metsäsuunnittelu, leimikko- ja metsänhoitotöiden suunnittelu sekä työmaasuunnittelu. Metsäsuunnitteluun digitalisaatio tuo uusia menetelmiä osallistamiseen, monitavoitteiseen metsäsuunnitteluun ja metsävaratiedon hyödyntämiseen. Leimikko- ja metsänhoitotöiden suunnittelu ja toteutus toimivat ajantasaisesti metsätietojärjestelmän avulla. Työmaasuunnitteluun digitalisaation vaikutus on vielä suurempi. Metsätietojärjestelmä on aiemmin ollut vain kiinteistötoimen käytössä, mutta nyt käyttö laajenee työnhallinnan osalta toteuttajapuolelle Infraan. Kiinteistötoimen ja Infran välinen tiedonsiirto ja asiakirjahallinto tehostuvat, ja analogisia työvaiheita jää pois. Myös metsätöiden toteuttajat käyttävät mobiilisovellusta työmaiden kirjaamiseen.

Vaikka digitalisaatio tuo prosessiin mukanaan paljon etuja, se ei kuitenkaan poista jatkuvan kehittämisen tarvetta eikä korvaa kaikkia maastossa tehtäviä kartoituksia. Samoin asukkaiden ja sidosryhmien kohtaaminen pysyy edelleen tärkeänä osana metsien hoidon ja käytön suunnittelua.

Tallennettuna: