Haku

Etäkuntoutusmalli osana Hyvinvointiklinikan palveluvalikoimaa ja oppimisympäristöä

QR-koodi

Etäkuntoutusmalli osana Hyvinvointiklinikan palveluvalikoimaa ja oppimisympäristöä

Etäpalvelut yleistyvät nopeasti sosiaali- ja terveysalalla. Etäpalveluiden käyttöön ja käytettävyyteen liittyy vielä haasteita lähinnä teknologioiden osalta, mutta myös ennakkoasenteita palvelun soveltuvuudesta ja vaikuttavuudesta. Suurin osa asiakkaista kokee etäpalvelut itselleen sopivina, etenkin, kun ne on yhdistetty henkilökohtaiseen palveluun. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millainen etäkuntoutuksen palvelumalli soveltuu Tampereen ammattikorkeakoulun Hyvinvointiklinikan palveluvalikoimaan ja oppimisympäristöön.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin konstruktiivista tutkimusotetta. Teoreettista tietopohjaa varten tehdyn tiedonhaun tavoitteena oli löytää erilaisia kansainvälisiä ja kotimaisia tutkimuksiin perustuvia käytännön ratkaisuja. Teoreettista tietopohjaa peilattiin aidossa etäohjaustilanteessa tehtyihin havaintoihin ja asiantuntijahaastatteluissa saatuihin tietoihin. Aito testitilanteeseen osallistuivat Cargotec Finland Oy:n henkilöstön edustajia, hyvinvointiklinikan vastaava opettaja Anne Ketola ja fysioterapeutti Sinikka Jatala. Teknologiaksi valittiin Videovisit Oy:n etäpalveluratkaisu. Asiantuntijoina haastateltiin yli 10 vuotta alalla olleita fysioterapeutteja ja koulutuksen ammattilaisia.

Kehittämistyössä huomioitiin yhteiskunnalliset tavoitteet, erityisesti sosiaali- ja terveysalaa koskevat rakennemuutokset, fysioterapeuttien ammatilliseen osaamiseen kohdistuvat monialaiset tavoitteet sekä Hyvinvointiklinikan palveluiden ja oppimisympäristön kehittämistarpeet. Ratkaisussa huomioitiin digitalisaation edistämisen näkökulmat.

Kansainvälisissä ja kotimaisissa tutkimuksissa valittiin tarkempaan tarkasteluun esimerkejä, joissa oli käytetty eri teknologiaratkaisuja: esimerkiksi kuntoutusta varten tehtyjä erillisiä ohjelmistoja tai pelejä ja hyvinvointitiedon mittaamisen teknologioita ja etäviestintäkanavien yhdistelmiä. Näiden perusteella määriteltiin Hyvinvointiklinikan etäkuntoutuksen palvelumalli. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä TAMKin ICT-ja opetushenkilöstön ja ICT- toimittaja Videovisit Oy:n kanssa.

Etäkuntoutustilanteissa käytetystä teknologiasta riippumatta tulokset osoittivat, että asiakkaat motivoituvat ja sitoutuvat paremmin kuntoutuksen harjoitteisiin. Osa kuntoutujista koki saavansa henkilökohtaisempaa palvelua etänä kuin perinteisillä tavoilla toteutetussa kuntoutuksessa. Teknologioiden nopea kehitys ja alenevat kustannukset mahdollistavat täysin uusien toimintamallien ja palveluiden rakentamisen. Tarvitaan lisää tutkimusta ja ketteriä kokeiluja, jotta tarjolla olevia teknologioita ja näiden eri yhdistelmiä osataan soveltaa hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä tarvittavan kuntoutuksen tueksi.

Tallennettuna: