Haku

Tukiasumisen asiakkaiden kokemuksia osallistumisesta omaan kuntoutumiseensa : asiakaskysely Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n asiakkaille

QR-koodi

Tukiasumisen asiakkaiden kokemuksia osallistumisesta omaan kuntoutumiseensa : asiakaskysely Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n asiakkaille

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n tukiasumisen yksiköiden asiakkaiden kokemuksia osallistumisesta omaan kuntoutumiseensa. Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry on Pirkanmaan alueella toimiva kolmannen sektorin organisaatio, joka tuottaa hyvinvointia tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä. Opinnäytetyön tehtävinä oli selvittää, mitä asioita Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n tukiasumisen yksiköiden asiakkaat pitävät kuntoutumisessaan tärkeinä, mitä asioita asiakkaat haluaisivat kuntoutumisensa tueksi mahdollisesti lisätä tai vaihtoehtoisesti vähentää. Lisäksi tehtävänä oli selvittää, miten asiakkaat kokevat saavansa vaikuttaa ja osallistua omaan kuntoutumiseensa. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:lle heidän tukiasumisen yksiköiden asiakkaiden kokemuksista suhteessa omaan kuntoutumiseensa. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, jossa oli kuusi avointa kysymystä. Vastauksia saatiin kahdesta Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n tukiasumisen yksiköstä yhteensä 12 kappaletta, ja ne käsiteltiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.

Opinnäytetyön tulosten perusteella tukiasumisen asiakkaat pitivät psyykkistä hyvinvointia ja itsenäistä elämää kuntoutumisensa onnistumisen kannalta merkittävinä tekijöinä. Paremman ja laadukkaamman elämän asiakkaat kokivat saavansa arjen toimintakyvyn ja elämän mielekkyyden kautta. Ulkopuolisten tarjoamaa apua ja tukea pidettiin tärkeänä kuntoutumisen onnistumisen kannalta. Lisäksi tavoitteiden laatiminen ja tavoitteisiin pyrkiminen koettiin oleellisina. Myös toivo tulevaisuudesta loi uskoa omaan kuntoutumiseen. Sosiaalisten suhteiden ja tilanteiden vaikutus kuntoutumiseen näkyi tuloksissa positiivisesti. Tulosten perusteella asiakkaat toivoivat kuntoutumiseensa lisää erilaisia yhteisiä toimintoja. Tulokset osoittivat, että osa vastaajista ei kaivannut tukea liikunnallisiin toimintoihin eikä kodinhoidollisiin asioihin. Joitakin ryhmiä pidettiin soveltumattomina, eikä niitä sen vuoksi koettu hyödyllisinä. Lisäksi lääkehoidon kontrollointia haluttiin vähentää. Tulosten perusteella asiakkaat kokivat voivansa osallistua ja vaikuttaa kuntoutumiseensa osallistumalla yhteisiin aktiviteetteihin, toimimalla yhteisössä ja ottamalla vastuun omasta kuntoutumisestaan.

Opinnäytetyön tulosten perusteella asiakkaat kokevat voivansa osallistua kuntoutumiseensa monella eri osa-alueella. Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:ssä käyttöön otetun recovery-ajatteluun perustuvan toimintamallin peruselementit näkyvät tuloksissa. Jatkossa olisi hyödyllistä selvittää, millaista monipuolisempaa toimintaa kuntoutumisen tueksi voisi kehittää. Vertaistuen ja kokemusasiantuntijuuden kehittämistä voisi myös tarkastella, ja lisäksi voisi selvittää ammattilaisen roolia kuntoutumisprosessissa.

Tallennettuna: