Haku

3D-mittauksen hyödyntäminen soviteputkituotannossa

QR-koodi

3D-mittauksen hyödyntäminen soviteputkituotannossa

Tämä opinnäytetyö on tehty Helsingin telakalla Arctech Helsinki Shipyard Oy:lle aiheesta 3d-mittauksen hyödyntäminen soviteputkituotannossa. Työn tavoitteena oli löytää 3d-mittalaite, jolla voitaisiin korvata soviteputkien käsin mittaus ja laippojen väliin tehtävän mallinteen käyttö parantaen samalla mittauksen nopeutta, luotettavuutta ja työergonomiaa. Telakalla on pohdittu ratkaisuja soviteputkien tuotannon kehittämiseen aiemminkin, mutta edellisestä mittalaitekokeilusta on jo yli vuosikymmen, joten selvitystyö uusien teknologioiden ja laitteiden tuomista eduista oli ajankohtaista.

Opinnäytetyön tutkimusosiossa toteutettiin nykytilaselvitys soviteputkien tuotannon vaiheista ja siihen liittyvistä ongelmista. Nykytilaselvitys suoritettiin pääosin haastattelemalla henkilökuntaa suunnittelijoista tuotannon työntekijöihin ja tutustumalla putkituotannon osa-alueisiin telakalla. Selvityksessä tutustuttiin myös Arctechin arkistoista löytyviin ohjeisiin ja dokumentteihin sekä selvitettiin tilastotietoa soviteputkien ominaisuuksista edellisten laivojen osaluetteloiden perusteella. Nykytilaselvityksessä määritettyjen kriteerien perusteella kartoitettiin sopivia 3d-mittalaitevaihtoehtoja vertailtavaksi. Mittalaitteiden vertailun jälkeen sopivin vaihtoehto testattiin järjestämällä esittely telakalla.

Telakalla järjestetyn mittalaite-esittelyn tärkeimpänä osuutena oli laivassa suoritettava soviteputken mittaus ennalta valitussa paikassa. Hyvin varhaisessa vaiheessa esittelyä kävi kuitenkin ilmi, ettei mittalaite kokonsa puolesta ole helposti kuljetettavissa mitattavaan kohteeseen tai sitä ei ainakaan päivittäisessä käytössä tultaisi hyödyntämään laivan ahtaissa tiloissa. Esittelyssä kävi myös ilmi, etteivät laitteen ohjelmiston ominaisuudet tukeneetkaan täysin niitä vaatimuksia, mitä järjestelmältä toivottiin.

Mittalaite-esittelyn seurauksena saatiin tuotua mittalaite-esittelijälle ilmi vaadittuja ominaisuuksia, joita voitiin lähteä viemään eteenpäin mittalaitteiden kehittämiseksi telakan tarpeisiin ja yhteistyön mahdollistamiseksi tulevaisuudessa. Nykytilaselvityksessä ilmeni myös muita jatkokehityshankkeita liittyen esimerkiksi putkipajan toimintoihin sekä putkien merkintöjen kehittämiseen.

Tallennettuna: