Haku

Hengityshalvauspotilaan vuorovaikutuksellinen tukeminen : Hoitajien kokemana

QR-koodi

Hengityshalvauspotilaan vuorovaikutuksellinen tukeminen : Hoitajien kokemana

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa hoitajien kokemuksia hengityshalvauspotilaan vuorovaikutuksellista tukemisesta kotihoidossa. Tavoitteena oli saada tietoa hoitajien kokemuksista hengityshalvauspotilaan kanssa käytävästä vuorovaikutuksesta sekä vuorovaikutuksellisen tukemisen onnistumisesta kotihoidossa. Opinnäytetyö toteutettiin käyttäen kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka sisälsi avoimia kysymyksiä. Kysely lähetettiin 16 hoitajalle, joista viisi vastasi. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä.

Opinnäytetyön tuloksista ilmeni, että hoitajat kokevat hengityshalvauspotilaan vuorovaikutuksellisen tukemisen haasteellisena varsinkin silloin, kun potilas ei pysty tuottamaan puhetta tai puheen tuotto on vaikeutunut. Tällöin hoitajien oli vaikeaa tulkita potilaan omaa tahtoa ja esimerkiksi kivun kokemusta. Kun potilas ei pystynyt puhumaan, hoitajat käyttivät kommunikoinnin apuna kuvia, yksinkertaisia lauserakenteita ja kysymyksiä joihin voi vastata päätä nyökkäämällä tai pudistamalla.

Tässä opinnäytetyössä selvitettiin vuorovaikutuksellisen tukemisen onnistumista kotihoidossa. Kotihoito yleistyy ja yhä suurempi osa huonokuntoisistakin potilaista pyritään hoitamaan kotona. Tämän opinnäytetyön tuloksista ilmeni, että potilaan omaa kotia pidetään haasteellisena hoitoympäristönä, koska myös siellä asuvat perheenjäsenet tulee ottaa huomioon. Joissain tilanteissa hoitajat kokivat omaiset vuorovaikutuksen onnistumista heikentävänä tekijänä, sillä joskus myös omaisella on suuri tarve saada tukea muuttuneeseen elämäntilanteeseen.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että hoitajilla on haasteista huolimatta hyvät valmiudet vuorovaikutuksellisen tukemisen onnistumiseen. Vaihtoehtoisten vuorovaikutusmenetelmien käyttöä hoitajat toivat esiin melko vähän. Jatkossa olisi hyödyllistä tutkia erilaisten vuorovaikutusmenetelmien käytön toteutumista ja havainnoida vuorovaikutustilanteita, sillä ulkopuolinen havainnoitsija näkee tilanteet erilailla kuin niissä osallisena oleva hoitaja.

Tallennettuna: