Haku

Etelä-Pohjanmaan Green Care -strategian 2015 - 2020 päivitys

QR-koodi

Etelä-Pohjanmaan Green Care -strategian 2015 - 2020 päivitys

South Ostrobothnia’s Green Care Strategy 2015 - 2020 update

Green Care tarkoittaa luontoon liittyvää toimintaa, jolla pyritään edistämään ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia joko ennalta ehkäisevänä tai varsinaisena kuntouttavana toimintana. Toiminta perustuu luontolähtöisiin menetelmiin, joita voidaan käyttää erityyppisissä ympäristöissä, esimerkiksi metsässä, puutarhassa tai maatilalla. Toiminnan hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Kansallisessa keskustelussa Green Care -toiminta on jaettu kahteen eri osa-alueeseen, ns. luontohoivaan ja luontovoimaan. Luontohoivalla tarkoitetaan kuntouttavaa tai ennalta ehkäisevää toimintaa, joka on usein julkisen sektorin järjestämisvastuulla. Luontovoimapalveluissa puolestaan keskeisen osan toimintaa muodostavat erilaiset luontolähtöiset hyvinvointi- ja virkistyspalvelut. Palveluiden asiakaskunta voi olla moninaista eikä heillä tyypillisesti ole kuntouttavaa tarvetta. Käsitteenä Green Care on siis hyvin moninainen ja sitä voidaankin kuvailla ns. sateenvarjokäsitteenä lukuisille erilaisille teemaan liittyville palveluille ja toiminnalle. Teeman moninaisuus antaakin mahdollisuuden hyvin monenlaiselle toiminnalle aina vapaaehtoistoiminnasta alan yrittäjyyteen saakka.

Green Care -kehittämistoiminnan hahmottamiseksi sekä tulevaisuuden linjausten suuntaamiseksi luotiin Etelä-Pohjanmaalle vuonna 2014 Green Care -strategia 2015–2020. Strategia sisältää vision vuoteen 2020, neljä painopistealuetta ja yhden läpileikkaavan painopistealueen kehittämiskohteineen. Strategian visioksi nostettiin ajatus siitä, että eteläpohjalainen Green Care -toiminta on tunnettu ja vakiintunut osa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyönä tuotettavia hyvinvointi- ja virkistyspalveluja. Tavoitteina on yhtäältä yrittäjyyden edistäminen ja liiketoiminnan kehittäminen, toisaalta tavoitellaan myös palvelujen monipuolistamista sosiaali-, terveys-, ja kasvatusalalla sekä hyvinvointialalla laajemminkin. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää alueen toimijoilta riittävää ymmärrystä Green Care -toiminnasta ja sen mahdollisuuksista. Strategian mukaan painopistealueet, joilla Green Care -toimintaa ensisijaisesti kehitetään Etelä-Pohjanmaalla, ovat: 1) toiminnan tunnettuuden lisääminen, 2) osaamisen vahvistaminen, 3) toimintakonseptien kehittäminen ja 4) maaseutuympäristön ja ruokaketjun hyödyntäminen Green Care -toiminnassa. Lisäksi toiminnan kehittämisessä on huomioitu läpileikkaavana painopistealueena verkostoitumisen lisääminen sekä toimialan sisällä että ennen kaikkea yli sektorirajojen.

Green Care -toimikenttä on kuitenkin kuluneen neljän vuoden aikana muuttunut ja toiminta on mennyt eteenpäin. Tämän vuoksi nähtiin tärkeänä tehdä strategialle päivitys ja arvioida mahdollisia muutostarpeita sen sisältöön. Maakunnallisen strategian tarkoituksena on nostaa esille ne keskeiset Green Care -toiminnan osa-alueet, joita Etelä-Pohjanmaan alueen toimijat ovat nähneet tärkeiksi kehittää ja viedä eteenpäin sekä huomioida alueelliset erityispiirteet ja mahdollisuudet. Päivityksen tavoitteena on ollut vastata niihin tarpeisiin, joita alalla on noussut esille alkuperäisen strategian valmistumisen jälkeen. Päivityksen yhteydessä onkin tehty arvio Green Care -toiminnan tilanteesta ja kehittymisestä maakunnassa sekä tarkasteltu vuonna 2014 valmistuneen strategian kehittämistoimien etenemistä eri painopistealueilla perustuen Green Care -toimijoilta kerättyyn palautteeseen sekä muuhun taustamateriaaliin. Tämän pohjalta aikaisemman strategian painopisteitä ja ehdotettuja toimenpiteitä on suunnattu uudelleen. Strategian päivitys on toteutettu osana Manner-Suomen maaseutuohjelmasta 2014–2020 rahoitettua Green Care tunnetuksi Etelä-Pohjanmaalla! -hanketta. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy sekä Koulutuskeskus Sedu.

Tallennettuna: