Haku

Lastenkirjan kuvitus

QR-koodi

Lastenkirjan kuvitus

Opinnäytetyön aiheena on lastenkirjan kuvitus. Toteutin kirjaan myös tekstit ja taiton. Yhteistyökumppanina opinnäytetyössä toimi Kiintymysvanhemmuusperheet ry. Kirjan kuvitus toteutettiin sekatekniikalla. Sekatekniikassa käytettiin vesivärejä, pahvia, kangasta ja tusseja. Kuvat koottiin leikkaamalla ja liimaamalla kartongille. Valmiit kuvat skannattiin ja käsiteltiin kuvankäsittelyohjelmalla. Kirjaan tehtiin myös taitto Adobe Indesign- taitto-ohjelmalla. Taitto-ohjelmassa lisättiin kirjaan myös runomuotoiset tekstit. Valmiiseen kirjaan toteutettiin 15 kuvitettua aukeamaa sekä kannet.

Opinnäytetyössä perehdyttiin erilaisiin kuvitustyyleihin. Työssä tarkasteltiin eri tyyppisiä kuvitustekniikoita ja pohdittiin, minkälainen kuvitus on erottuva ja persoonallinen. Tutkimusmenetelmänä toteutettiin laadullinen haastattelu, jossa kohderyhmän kanssa käytiin läpi eri tyyleillä kuvitettuja lastenkirjoja. Kohderyhmänä olivat 4–8-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, minkälainen kuvitustekniikka on mieleenpainuva, huomiota herättävä, erottuva ja miellyttävä katsoa.

Vastausten perusteella erottuvimmaksi tyyliksi valittiin sekatekniikka. Muita vastauksissa esille nousseita asioita olivat persoonalliset värit, mieleenpainuvat hahmot, hahmojen ilmeet, ilmavuus, tunnistettavuus, lämminhenkisyys ja innovatiivisuus. Kyselyn vastauksia hyödynnettiin kirjan kuvituksessa. Kuvituksissa käytettiin voimakkaita värejä ja aukeamiin tuotiin yllätyksellisyyttä värien vaihtuvuudella. Jokaiselle aukeamalle toteutettiin erilainen runo sekä kuvitus, joka toimii myös erikseen. Aukeaman väreillä ja runoilla haluttiin tuoda esiin erilaisia tuntemuksia, joita kirjan lukijat voivat aukeamilta tunnistaa.

Tallennettuna: