Haku

Psykososiaalinen kuormittuminen sairaanhoitajan työssä - työterveyshuollon haaste : Kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Psykososiaalinen kuormittuminen sairaanhoitajan työssä - työterveyshuollon haaste : Kirjallisuuskatsaus

Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietoisuutta psykososiaalisesta kuormittumisesta sairaanhoitajan työssä löydetyn tutkitun tiedon pohjalta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kirjallisuuskatsauksen avulla tietoa psykososiaalisesta kuormittumisesta ja sen ennaltaehkäisystä sairaanhoitajan työssä.

Opinnäytetyötä ohjaavat tutkimuskysymykset ovat:
1. Miten psykososiaalinen kuormittuminen ilmenee sairaanhoitajan työssä?
2. Mitä tekijöitä on sairaanhoitajan psykososiaalisen kuormittavuuden taustalla?
3. Miten psykososiaalista kuormittumista voidaan ehkäistä sairaanhoitajan työssä?

Tutkimusmenetelmänä opinnäytetyössä käytettiin kirjallisuuskatsausta. Kirjallisuuskatsauksessa käytettiin yhteensä 14 lähdettä, joista kymmenen oli hoitotieteellisiä artikkeleja, kaksi lääketieteellistä artikkelia ja kaksi väitöskirjaa. Aineisto oli suomen ja englanninkielistä. Tutkimusaineisto luettiin huolellisesti ja niistä koottiin kirjallisuuskatsaus.

Kirjallisuuskatsauksen myötä kävi ilmi, että psykososiaalisen kuormittumisen synty on usein monien tekijöiden summa. Psykososiaalinen kuormittuminen aiheuttaa työuupumusta, joka ilmenee kokonaisvaltaisena väsymyksenä ja ammatillisen itsetunnon heikkenemisenä. Tutkimusten mukaan psykososiaalisen kuormittumisen syntyyn vaikuttaa vahvasti työn vaatimusten ja palkitsevuuden välillä vallitseva epätasapaino. Sairaanhoitajan työ on myös emotionaalisesti hyvin kuormittavaa. Tutkimuksissa nousi esille vahvasti hyvän työilmapiirin merkitys psykososiaaliselta kuormittumiselta suojaavana tekijänä. Kirjallisuuskatsauksen tulosten mukaan sairaanhoitajan oma hyvä mielenterveys suojaa psykososiaaliselta kuormittumiselta.

Tallennettuna: