Haku

”Entäs, jos sittenkin onnistun?” : Positiivisen näkökulman vahvistaminen sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoiminnan avulla

QR-koodi

”Entäs, jos sittenkin onnistun?” : Positiivisen näkökulman vahvistaminen sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoiminnan avulla

Tämän opinnäytetyötutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voidaanko positiivisesti suuntautuneella ryhmätoiminnalla vaikuttaa osallistujien ajatteluun, lisääkö ryhmätoiminta osallistujien itsetuntemusta sekä millainen merkitys ryhmätoiminnalla on osallistujille ja onko tällainen ryhmätoiminta hyödyllistä ja tarpeellista. Nämä kysymykset toimivat myös työmme tutkimuskysymyksinä. Toteutimme opinnäytetyömme yhteistyössä Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallisen kehittämishankkeen (SOSKU) Seinäjoen osahankkeen kanssa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, lisäksi siinä oli piirteitä tutkimuksellisesta kehittämistoiminnasta.

Tämän opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä kerromme syrjäytymisestä ja osallisuudesta, sosiaalisesta kuntoutuksesta, sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiden elämäntilanteiden yleisistä haasteista, hyvinvoinnista ja voimaantumisesta sekä positiivisen näkökulman vahvistamisesta. Lisäksi kerromme yleisesti ryhmätoiminnasta ja ryhmästä kuntoutumisen tukena, sillä tutkimuksemme toteutettiin suunnittelemissamme ja toteuttamissamme HYVÄ MEININKI -ryhmissä. Järjestimme ryhmätoimintaa kesän 2016 aikana Yhteisölliset ja luovat sosiaalityön menetelmät -harjoittelun puitteissa. Ryhmiä oli kaksi ja niihin osallistui kuusi henkilöä, joista viisi jatkoi ryhmissä loppuun saakka. Havainnoimme ja haastattelimme ryhmään osallistuneita ja lisäksi he täyttivät kehittelemämme voimavarakyselyn. Näiden aineistojen pohjalta syntyi tämä opinnäytetyötutkimus.

Tutkimustulosten mukaan ryhmätoiminta auttoi osallistujia tunnistamaan omia ajattelumallejaan ja suuntaamaan ajatuksiaan positiivisemmiksi sekä nosti heidän mielialaansa. Ryhmätoiminnalla oli suurin vaikutus niiden osallistujien ajatteluun, jotka kokivat sen elämäntilanteeseensa sopivaksi. Ryhmätoiminta myös lisäsi osallistujien itsetuntemusta, eniten niiden osallistujien, jotka olivat vähiten aiemmin perehtyneet aiheeseen. Osallistujat pitivät ryhmätoimintaa positiivisena kokemuksena ja ryhmässä käsiteltyjä teemoja tarpeellisina. Suurin merkitys osallistujille oli ryhmätoiminnan tarjoamilla sosiaalisilla kontakteilla, mahdollisuudella keskustella asioista luottamuksellisesti sekä yhteisöllä, johon kuulua. Kaikki osallistujat olivat sitä mieltä, että tämänkaltaisesta ryhmätoiminnasta voisi olla hyötyä muillekin, esimerkiksi yksinäisille ja mielenterveydellisistä haasteista kärsiville ihmisille.

Tallennettuna: