Haku

Vuorotyön merkitys työkykyyn : teemahaastattelu erään itäsuomalaisen metsäteollisuuden suuryrityksen valvomotyöntekijöiden kokemuksista

QR-koodi

Vuorotyön merkitys työkykyyn : teemahaastattelu erään itäsuomalaisen metsäteollisuuden suuryrityksen valvomotyöntekijöiden kokemuksista

Tiivistelmä

Vuorotyön osuus työnteossa kasvaa jatkuvasti yhteiskuntamme toimiessa 24 tuntia vuorokaudessa. Työtä tehdään yhä enemmän kaikkina viikonpäivinä ja kaikkina vuorokauden aikoina. Tutkimuksilla on osoitettu vuorotyön aiheuttavan riskejä työntekijöiden terveydelle ja alentavan vuorotyöläisten työkykyä. Työoloja kehittämällä vuorotyössä jaksamista voidaan parantaa hyödyntäen vuorotyön toteutuksessa erilaisia työaikaratkaisuja.

Tutkimuksemme tarkoituksena oli selvittää suuren itäsuomalaisen metsäteollisuuden yrityksen valvomotyöntekijöiden kokemuksia vuorotyön merkityksestä työkykyyn. Tavoitteenamme oli antaa työnantajalle sekä työterveyshuollolle tietoa valvomoiden työntekijöiden ajatuksista omasta työkyvystään ja siitä, millaiset tekijät vuorotyössä lisäävät tai heikentävät työkykyä ja millä tavoin työkykyä voisi tukea. Valvomotyöntekijöiden esille tuomien kehittämistarpeiden ja työkykyä edistäviksi todettujen toimintatapojen avulla työnantaja voi tukea valvomotyöntekijöiden työkykyä vuorotyössä.

Tutkimus toteutettiin suuressa itäsuomalaisessa metsäteollisuuden yrityksessä kvalitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla. Tutkimusaineisto kerättiin työntekijöiden työpisteillä valvomoissa ryhmähaastatteluin, jotka teemoitettiin työkyvyn määritelmän mukaisesti. Osallistuminen haastatteluun oli vapaaehtoista. Neljään ryhmähaastatteluun osallistui 15 valvomotyöntekijää. Työntekijöiden ja haastattelijoiden välille synnytettiin avointa keskusteltua teemojen pohjalta.

Aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällönanalyysillä. Tutkimustulokset osoittivat valvomotyöntekijöiden kokevan työkykynsä hyväksi ja viihtyvänsä vuorotyössä. Merkityksellisin tekijä vuorotyössä viihtymiselle oli nykyinen lyhyen työnkierron malli, jossa tehtiin 12 tunnin työpäiviä 4, jonka jälkeen seurasi 6 vapaapäivää. Työntekijät kokivat työkykynsä parantuneen 2,5 vuoden aikana merkittävästi, kun uusi työaikamuoto oli ollut käytössä. Pitkien vapaiden aikana ehti toipua vuorotyöstä ja sairauspoissaolojen todettiin vähentyneen. Lisääntynyt vapaa-aika auttoi sosiaalisen elämän ylläpidossa ja aikaa jäi myös harrastuksille. Työkykyä heikentävinä tekijöinä nousivat esille työpisteiden kuumuus, melu ja vanhentunut kalusto. Kolmessa valvomossa, joista yksi oli uudistettu, haastatellut työntekijät nostivat esille valvomoiden uudistamistarpeen.

Tallennettuna: