Haku

0-6 -vuotiaiden lasten tapaturmien ehkäisy ja niiden puheeksiottaminen neuvolassa

QR-koodi

0-6 -vuotiaiden lasten tapaturmien ehkäisy ja niiden puheeksiottaminen neuvolassa

Tiivistelmä Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata lasten tapaturmia ja niiden puheeksi ottamista sekä ehkäisyä neuvolassa. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, soveltuuko ”Tiedä ja toimi – tapaturmat puheeksi neuvolassa” -kortti terveydenhoitajien mielestä heidän jokapäiväisen työnsä tueksi. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä ja saada tietoa millaisia tapaturmia lapsille sattuu ja miten niihin puututaan neuvolassa. Saadun tiedon pohjalta neuvoloiden toimintaa tapaturmien puheeksi ottamisessa voidaan kehittää.

Tutkimus oli laadullinen. Tutkimusaineisto kerättiin yksilöhaastattelulla Kuopion lasten neuvoloiden terveydenhoitajilta (n=7) ja aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.

Tulosten mukaan lasten tavallisimpia tapaturmia ovat putoamiset ja kaatumiset. Näiden lisäksi terveydenhoitajat nostivat esille törmäämiset, palovammat sekä sopimattomien asioiden suuhun viennin. Vanhemmat ovat halukkaita juttelemaan neuvolassa tapaturmista, mutta eivät välttämättä ota niitä itse puheeksi, vaan terveydenhoitajan on yleensä tehtävä aloite tapaturmien puheeksiotosta. Terveydenhoitajat juttelevat vanhempien kanssa valvonnasta sekä ympäristön turvallisuudesta. He ottavat huomioon lapsen iän ja kehityksen keskustellessaan vanhempien kanssa lasten tapaturmista. Tapaturmia ei kuitenkaan aina oteta puheeksi kiireen vuoksi. Tässä tutkimuksessa nousi esille, että lasten tapaturmien puheeksi otto ei ole riittävän systemaattista. Terveydenhoitajien mielestä selkeän työmenetelmän käyttö apuvälineenä helpottaisi tapaturmien puheeksi ottoa ja samoin saman mallin käyttö koko Suomessa. Näin lapsiperheet saisivat tapaturmista samanlaista tietoa. Neuvoloissa ei ole käytössä mitään yhteistä tapaa tapaturmien puheeksi ottamiseksi, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatima ”Tiedä ja toimi – tapaturmat puheeksi neuvolassa” -kortti koettiin tehokkaaksi ja toimivaksi apuvälineeksi. Kortin avulla tapaturmien puheeksi ottaminen olisi valtakunnallisesti yhdenmukaista.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää tapaturmien puheeksi oton kehittämisessä neuvolassa. Jatkossa voitaisiin tutkia pilotointitutkimuksena muun muassa sitä, miten ”Tiedä ja toimi – tapaturmat puheeksi neuvolassa” -malli toimii terveydenhoitajien jokapäiväisessä työssä käytännössä.

Tallennettuna: