Haku

Sähköinen talokirja

QR-koodi

Sähköinen talokirja

Opinnäytetyön aiheena oli suunnitella pientalojen sähköinnen talokirja. Tavoitteena oli, että talokirja sisältäisi talon elinkaaren tontin ostamisesta asumiseen ja siihen kohdistuviin huoltoihin. Toteutustavaksi valittiin kotisivu-tyyppinen toteutuspa, sillä sen etuna on helppokäyttöisyys, ja siihen talonomistaja voi lisätä ja poistaa ohjelmia internetistä kiinnostuksensa mukaan. Sähköiseen talokirjaan voi linkittää esim. sähköyhtiöiden tarjoamaa energiankulutuksen seurantaa ja luoda valokuva-albumeita, liittää Ympäristö.fi huoltokirjan tai rakentaa vaikka oman kameravalvonnan.

Opinäytetyön tavoitteena oli tehdä selkeä ja helppokäyttöinen sähköinen talokirja, talonomistajan ja rakentajien välille. Dokumentoinissa pyrittiin lisäämään tablettietokoneiden käyttöä rakennusvaiheessa. Talokirjan lähtökohtana pidettiin RT- ja KH- kortteja, jotka määrittelevät huoltokirjojen sisällön. Talokirjaan ladattiin valmis Ympäristö.fi:n jakama ilmainen huoltokirja. Talokirjassa ennakoitiin myös muuttuvia lainsäädäntöjä, ja sähköiseen talokirjaa lisättiin rakennustuotedirektiiviin perustuva CE-merkintäosio, joka astuu voimaan 2013. Talokirjan tekemisessä käytettiin apuna tablettietokonetta, älypuhelinta, sekä QR-koodia.

Tablettietokoneiden käytössä Suomi on muita jäljessä, kun maailmanlaajuisesti 33 prosenttia vastaajista kertoo yrityksen työntekijöistä yli puolen käyttävän tabletteja työtehtäviin, suomalaisvastaajista niin tekee vain 12 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa tablettietokoneiden käyttö on paljon suositumpaa. Yksinkertaisiin työtehtäviin niitä käytetään 32 prosentissa yrityksistä, vaativampiin työtehtäviin 28 prosentissa yrityksistä. Opinnäytetyönä toteutettu sähköinen talokirja antaa mahdollisuuden dokumentoida rakennustyömaan eri vaiheet perustuksista lopputarkas-tukseen kuvin, kirjallisesti tai vaikka sanelemalla. Sähköinen talokirja on käyttäjälle erittäin helppokäyttöinen, ja sen kaupallistamista suurille rakennusyrityksille suunnitellaan.

Tallennettuna: