Haku

”SE RIITTI, ETTÄ ON MUITA NUORIA ÄITEJÄ” : Nuorten äitien kokemuksia Näpin merkityksestä arjessa

QR-koodi

”SE RIITTI, ETTÄ ON MUITA NUORIA ÄITEJÄ” : Nuorten äitien kokemuksia Näpin merkityksestä arjessa

Tiivistelmä

Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää nuorten äitien tarpeita ja sitä kuinka Kajaanissa sijaitsevan nuorten äitien perhekahvila Näpin toiminta vastaa äitien tarpeisiin. Selvitimme miksi äidit valitsivat Näpin muiden perhekahviloiden sijasta ja haimme kehitysehdotuksia Näpin toiminnan parantamiseksi. Tutkimuksemme pohjautui sosiaaliseen tukeen, vertaistukeen ja Maslow’n (1943) tarvehierarkiaan, joiden pohjalta tulkitsimme äitien tarpeita.

Toteutimme tutkimuksen kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Aineiston keräsimme huhtikuussa 2010 teemahaastatteluina, joihin osallistui seitsemän 21–25-vuotiasta Näpissä käyvää äitiä.

Sisällönanalyysivaiheessa huomasimme selkeän kahtiajaon äitien tukiverkostoissa. Osa äideistä koki tukiverkostonsa hyväksi ja osa heikoksi. Äitien kokemukset tarpeista ja Näpin merkityksestä erosivat sen perusteella kumpaan ryhmään he kuuluivat. Tutkimuksen tulosten mukaan tukiverkostonsa hyväksi kokeneet äidit kokivat Näpin tukevan sosiaalisia kontakteja ja hyvinvointia. Tukiverkostonsa heikoksi kokeneet äidit hakivat vahvistusta Näpistä arjessa jaksamiseen.

Suurin osa Näpissä käyneistä äideistä ei käynyt muissa perhekahviloissa kuin Näpissä. Äidit olivat kokeneet muiden perhekahviloiden aukioloajat huonoiksi, sekä keskustelun hankalaksi vanhempien äitien kanssa. Äidit olivat pääosin tyytyväisiä Näpin toimintaan. Kehitysehdotuksina toivottiin sitoutunutta vetäjää, aukioloajan muutosta ja Näpin toivottiin olevan auki myös kesäisin.

Pohdimme, että hyvä opinnäytetyön aihe tutkimuksemme jatkoksi voisi olla toimintakansion tekeminen Näppiin. Tämä helpottaisi ohjaajan tehtävää ja voisi innostaa muitakin äitejä toimimaan vetäjänä. Mietimme myös, että voisi olla hyvä idea hankkia Näppiin ohjaajia Kajaanin Ammattikorkeakoulun tai Yliopiston opiskelijoista.

Tallennettuna: