Haku

Stereotaktinen rintabiopsia osana rintasyöpäpotilaan diagnostiikkaa ja hoitoa : työohje toiminnan tukena

QR-koodi

Stereotaktinen rintabiopsia osana rintasyöpäpotilaan diagnostiikkaa ja hoitoa : työohje toiminnan tukena

Tiivistelmä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu Suomessa vuosittain yli 4000 naista. Vaikka rintasyöpään sairastuminen on moninkertaistunut vuosikymmenien aikana, kuolleisuus on vähentynyt taudin varhaisen toteamisen ja kehittyneiden hoitomenetelmien ansiosta. Rintasyövän diagnostiikka koostuu rintojen tarkastelusta ja tunnustelusta, kuvantamistutkimuksista ja neulanäytteistä. Neulanäytteistä paksuneulabiopsialla (PNB) saadaan kudosnäyte eli histologinen näyte, josta rintasyöpä voidaan todeta histopatologisen tutkimuksen perusteella. Mammografiaohjattu, stereotaktinen rintabiopsia otetaan yleensä niistä palpoitumattomista tai mikrokalkkikertymiä sisältävistä rintamuutoksista, jotka eivät näy ultraäänitutkimuksessa. Tässä opinnäytetyössä kuvattiin rinnan anatomiaa, rintasyöpää, rintasyövän diagnostiikkaa ja hoitomenetelmiä; tavoitteena oli yhdistää stereotaktinen rintabiopsia osaksi tätä kokonaisuutta.

Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kaksi työohjetta hoitohenkilökunnalle Savonlinnan keskussairaalan radiologian osaston mammografiayksikköön: ensimmäinen ohje stereotaktisen laitteiston tekniseen laatutestiin ja toinen ohje stereotaktiseen rintabiopsiaan. Tarkoituksena oli tehdä niin tarkat työohjeet, että mammografialaitteen perustoiminnot tunteva röntgenhoitaja osaa toimia työohjeiden mukaan stereotaktisen laitteiston laatutestissä ja stereotaktisessa rintabiopsiatutkimuksessa. Kohderyhmänä olivat ne röntgenhoitajat, joilla ei ole paljoakaan kokemusta stereotaktisista rintabiopsioista. Työohjeita voi käyttää apuna henkilökunnan ja opiskelijoiden perehdytyksessä. Työohjeiden tavoitteena on tukea henkilökunnan osaamista ja varmistaa potilaan turvallinen hoito.

Työohjeiden teossa huomioitiin Säteilylain ja -asetuksien vaatimukset ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisohjeet. Työohjeet laadittiin viestintäalan kirjallisuuden tietoja soveltamalla yksiselitteisiksi ja kattaviksi. Työohjeiden teossa hyödynnettiin mammografiayksikön vastuuhoitajan tietotaitoa, laatutestitilanteen videointia ja laitteistojen käyttöohjeita. Laitteiston laatutestiohjeen toimivuutta testattiin kolme kertaa ohjaajan kanssa ja lisäksi kahdesti perehtymisvaiheessa olevan röntgenhoitajan kanssa. Näistä tilanteista saadun palautteen mukaan työohjeita tarkennettiin ja muutettiin.

Jatkossa voi tehdä työohjeet kokeneelle hoitajalle. Biopsiatutkimuksen luotettavuutta voi parantaa näytteiden kuvantamisella. Diagnoosin osuvuutta voi tutkia tieteellisellä tutkimuksella.

Tallennettuna: