Haku

Karavaanareiden ruokailutottumukset

QR-koodi

Karavaanareiden ruokailutottumukset

Opinnäytetyön tarkoituksena oli saada kuvailtua karavaanareiden ruokailutottumuksia mahdollisimman laajasti. Tutkimuksessa tarkasteltiin karavaanareiden ateriarytmiä, sekä ruokavalintoja ja niiden vaikutusta ravinnon laatuun. Tutkimuksen tavoite oli saada selville, kuinka karavaanarit syövät ja miten ateriointi kohtaa yleisiä ruokailu suosituksia. Varsinkin kun ruokaa laitetaan normaalista arjesta eriävässä ympäristössä. Tutkimuksen avulla selvitettiin myös allergioiden vaikutusta karavaanareiden matkailuun. Lisäksi tutkimuksessa pyrittiin saamaan selville merkittävimpiä karavaanareiden ruokailuun vaikuttavia tekijöitä.

Opinnäytetyö tehtiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Aineisto kerättiin sekä henkilökohtaisilla haastatteluilla (10 kpl), että Webropol- kyselyllä, joka julkaistiin Facebookissa Karavaanareiden niksipalsta- ryhmässä. Kyselyn selitteessä karavaanareita pyydettiin ajattelemaan tyypillistä viikon pituista matkaa. Raportti sisältää tulokset numeraalisessa, graafisessa sekä sanallisessa muodossa.

Tutkimustulokset osoittivat, että ruokailutottumukset vaihtelevat suuresti johtuen tilanteesta ja ympäristöstä. Ateriarytmi on epäsäännöllinen, ja joitakin päivän aterioita jää välistä. Isommat ateriat korvattiin välipaloilla. Ruoka tehdään useimmiten itse, rajallisista tiloista huolimatta. Eli tilojen puutetta ei nähdä haasteena, karavaanarit ovat tottuneet laittamaan ruokaa matkailuvälineessä. Kasviksia nautitaan suositusten mukaisesti, mutta esimerkiksi kalan syönti oli erittäin vähäistä. Juomia juodaan lähes suositusten mukaisesti. Vettä ja kahvia juodaan päivittäin, mutta maitoa harvoin. Tämä johtuu siitä, että maito vie suhteellisen paljon tilaa. Alkoholia nautittaessa juodaan useimmiten 1-2 annosta päivän aikana. Yleisesti katsoen karavaanareiden ruokailutottumukset ovat suositusten mukaisia.

Allergioita ei koeta kovin haasteellisina matkaillessa, sillä kokemuksesta karavaanarit tietävät mitä tuotteita on turvallista käyttää. Lisäksi kaikki tarvittava tieto lukee tuoteselosteessa. Poikkeuksina tähän ovat ulkomaan matkat; eri kielellä olevat tuoteselosteet ja erilaiset tottumukset allergeenien suhteen hankaloittavat tuotteiden valintaa. Lisäksi ravintolahenkilökunnan tietämys eri allergeeneista ja siihen liittyvän ruoanlaiton kriteereistä on osoittautunut vajavaiseksi joidenkin vastaajien kohdalla.

Merkittävimmät tekijät karavaanareiden ruokavalinnoissa ovat helppous ja laatu. Paikallisten tuotteiden suosiminen on nykytrendi, jota myös karavaanarit suosivat.

Tallennettuna: