Haku

Uhkakuvia vai mahdollisuuksia? : Lapsen osallisuus päivittäiskirjaamisessa Harjulakodin lastensuojeluyksikössä

QR-koodi

Uhkakuvia vai mahdollisuuksia? : Lapsen osallisuus päivittäiskirjaamisessa Harjulakodin lastensuojeluyksikössä

Lastensuojelun tehtävänä on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Sosiaalihuollon ammatillinen henkilöstö on velvollinen tekemään dokumentointia terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien määräyksien mukaisesti asiakasasiakirjoihin. Osallisuus ymmärretään yleensä tunteena, joka syntyy, kun ihminen kokee kuuluvansa osaksi jotain yhteisöä. Osallisuus yhteisössä ilmenee vaikuttamismahdollisuutena sekä tasavertaisena ja arvostavana kohtaamisena muiden yhteisön jäsenten kanssa. Määrämuotoisella kirjaamisella tarkoitetaan sosiaalialalla tehtävän kirjaamisen yhdenmukaistamista asiakirjoissa käytettävästä kielestä ja käsitteistä. Määrämuotoisella kirjaamisella luodaan yhtenevää käytäntöä asiakkaan asioiden kirjaamiseen. Lastensuojelutyössä kirjaaminen on osa päivittäin tehtävää työtä sekä työn todentamista.

Tämä opinnäytetyö on laadullinen selvitystyö päivittäiskirjaamisen nykytilasta Harjulakodin Kotila -yksikössä. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälaista on päivittäiskirjaaminen tällä hetkellä ja kuinka lapsen osallisuutta voisi lisätä dokumentoinnissa tulevaisuudessa. Opinnäytetyön aihe on tärkeä ja ajankohtainen lähivuosina voimaan tulevan sote-uudistuksen vuoksi sekä sähköisten palveluiden lisääntyessä sosiaali- ja terveysalalla.

Opinnäytetyö toteutettiin teemahaastatteluna ja jokainen Kotila-yksikön työntekijä haastateltiin erikseen. Haastatteluissa ilmeni työntekijöillä olevan yhtenevä käsitys kirjaamisen tärkeydestä, mutta erilaisia näkemyksiä kirjattavista asioista. Osallisuutta päivittäiskirjaamisessa ei haastatteluhetkellä ole ollut, mutta se nähtiin tervetulleena kehittämisen kohteena tulevaisuudessa työyhteisöön.

Tallennettuna: