Haku

Saattohoito-opas Attendo Pihlajaharjun hoitokotiin

QR-koodi

Saattohoito-opas Attendo Pihlajaharjun hoitokotiin

Palliatiivista hoitoa tarvitsee 37,4 prosenttia kaikista kuolevista, eli 20 miljoonaa ihmistä arvioi WHO eli World Health Organization (2011). Kun mukaan luetaan ihmiset, jotka tarvitsevat palliatiivista hoitoa jo sairauden alkuvaiheessa, luku kasvaa 40 miljoonaan. Seuraavan vuosikymmenen aikana WHO on arvioinut palliatiivisen hoidon tarpeen kasvavan 20 prosenttia.

Palliatiivinen hoito tarkoittaa oireenmukaista hoitoa parantumattomasti sairaalle potilaalle. Oireenmukaisessa hoidossa keskitytään potilaan elämänlaadun ylläpitämiseen, hoito voi kestää jopa vuosia. Palliatiivisesta hoidosta siirrytään saattohoitoon, kun potilaan elinajan odotetaan olevan päiviä tai viikkoja. Saattohoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan potilaan loppuvaiheen hoitoa. Saattohoito ei lopu potilaan kuolemaan, vaan potilaan läheisiä tuetaan vielä kuoleman jälkeen.

Saattohoito on kokonaisvaltaista hoitoa, joka muodostuu useista tekijöistä. Opinnäytetyön teoriaosuus muodostuu saattohoidon eri käsitteistä ja saattohoitopotilaan yleisimmistä oireista ja niiden hoidosta. Saattohoidossa korostuu psyykkinen, hengellinen ja eksistentiaalinen tukeminen sekä omaisten huomioiminen saattohoidoin eri vaiheissa.

Opinnäytetyö on kehittämistyö, jossa tuotettiin kirjallinen saattohoito-opas hoitokoti Attendo Pihlajaharjun hoitajille sekä opiskelijoille. Opas tehtiin yhteistyössä Attendo Pihlajaharjun saattohoitovastaavan kanssa. Opinnäytetyön tavoitteena on varmistaa hoitajien teoriatieto ja yhteiset hyvät käytänteet saattohoidosta ja kuolevan potilaan kohtaamisesta. Lisäksi tavoitteena on, että omaiset saavat oikeanlaista tukea saattohoidon aikana.

Tallennettuna: