Haku

KNX- ja valosähköinen järjestelmä kiinteistön energiatehokkuuden parantamisessa

QR-koodi

KNX- ja valosähköinen järjestelmä kiinteistön energiatehokkuuden parantamisessa

Tässä työssä käsiteltiin KNX-kiinteistöautomaatiota, aurinkoenergiaa ja energiatehokkuutta. Tavoite oli tuoda tietämystä KNX-järjestelmästä ja valosähköisistä järjestelmistä, sekä kehittää konkreettisena produktiona sovellus niiden yhteistoiminnasta. Pyrkimys oli myös kannustaa näiden järjestelmien käyttöön kertomalla niiden energiatehokkuutta ja energian käytön joustavuutta lisäävistä käyttötavoista kiinteistöissä.

Työssä selvitettiin aluksi kokonaisuudessaan sekä KNX-järjestelmän, että valosähköisen järjestelmän tekniikkaa. KNX järjestelmän suhteen keskityttiin tarkemmin väyläverkon muodostumiseen ja tiedonsiirtotapoihin. Valosähköisien järjestelmien osalta perehdyttiin syvemmin myös käyttökohteisiin, kustannuksiin ja oma-aloitteiseen suunnitteluun. Seuraavaksi etsittiin motivoivia näkökantoja järjestelmien käytölle ja niiden kiistattomalle tarpeelle osana energiakehitystä. Työssä selvitettiin myös kiinteistöjen päivitetyt energiatehokkuusvaatimukset, sekä etenkin kiinteistöautomaation hyödyntämisen tarpeellisuus kiinteistömarkkinoilla.

Edelleen KNX- ja valosähköisien järjestelmien hyödyntämistä tarkasteltiin osana älykästä sähköverkkoa. Sen ominaisuuksiin liittyy kulutushuipun rajoittaminen ja kysyntäjousto, joihin molemmat järjestelmät voidaan vahvasti liittää. Seuraavaksi selvitettiin konkreettisia ja älykkäitä mikrotuotannon ohjausratkaisuita kiinteis- tössä. Tämän jälkeen tarkasteltiin KNX:n periaatteita energian mittauksen suhteen, sekä yksilöllisemmin KNX-energianmittauskomponentteja ja niiden ominaisuuksia. Konkreettisena osuutena on lopuksi rakennettu ja ohjelmoitu innovatiivinen sovellus, jossa KNX automatiikka kytkee kuormia valosähköisen järjestelmän tuottaman sähkötehon mukaan.

Lopputuloksena on saatu informatiivinen ja ajankohtainen työ. Se on laaja selvitys- ja tutkimustyö, paikoin myös pohtiva aiheen innovatiivisuuden vuoksi. Siinä on paljon tietoa itse järjestelmistä ja hyödyllistä tietoa sähköenergian kannalta tehokkaasta rakentamisesta. Työssä esiteltyjä järjestelmiä integraatioineen tullaan käyttämään yhä enenemässä määrin niin Suomessa, kuin maailmallakin. Syntynyttä sovellusta voi tilaaja kehitellä eteenpäin ja mahdollisesti käyttää kohteissaan. Sitä voidaan myös hyödyntää Savoniassa opetus- materiaalina seuraavilla automaatiokursseilla.

Tallennettuna: