Haku

Puutalokorttelin täydennysrakennussuunnitelma

QR-koodi

Puutalokorttelin täydennysrakennussuunnitelma

Opinnäytetyön aiheena oli laatia luonnostasoinen täydennysrakennussuunnitelma Kuopion Haapaniemellä sijaitsevaan kortteliin. Alueen vanhat puutalot ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja ympäristö rakennuksineen on määrätty säilytettäväksi Kuopion kulttuuriympäristöstrategiassa. Alue on myös ehdolla kansalliseksi kaupunkipuistoksi. Väljästi rakennetuille tonteille jää kuitenkin paljon potentiaalista rakennusmaata, jota on mahdollista täydentää alueelle soveltuvalla lisärakentamisella. Työn toimeksiantajana on Kuopion kaupungin kaavoitusosasto.

Kipinä opinnäytetyön tekemiseen syntyi koulun projektikurssilla, jossa tehtiin ryhmänä alustava täydennysrakennussuunnitelma erääseen kyseisessä korttelissa sijaitsevaan kiinteistöön. Korttelin tontit ovat keskenään hyvin samanmallisia ja samaan tapaan rakennettuja, joten ajatusta koko alueen täydennysrakentamisesta oli syytä tutkia tarkemmin. Lisätietoa alueesta kysyttiin Kuopion kaavoitusosastolta ja kävi ilmi, että kyseisen alueen täydentämistä on myös aiemmin ehdotettu, mutta keskustelu aiheesta on hiipunut tarkempien suunnitelmien puutteessa. Kaavoitusosasto lupautui toimimaan toimeksiantajana opinnäytetyölle ja asiaa päästiin samantien työstämään.

Suunnittelu aloitettiin tilaamalla Kuopion kaupungilta tarvittavat aineistot alueen tutkimista ja muun muassa maaston mallinnusta varten. Aloituspalaverissa tarkastettiin työn tavoitteet ja aiheen laajuus rajattiin sopiviin mittoihin. Taustatietoa täydennysrakentamisesta oli saatu jo edellä mainitsemallani projektikurssilla, joten työn aloittaminen sujui jouhevasti. Lopullinen suunnittelu ja luonnosaineiston tuottaminen tehtiin pääasiassa Revit 2017 -ohjelmalla.

Työn lopputuloksena saatiin luonnostasoinen suunnitelma alueen täydennysrakentamiseksi. Suunnitelmiin kuuluvat koko korttelin maankäytölliset suunnitelmat, CLT-elementtirakenteisen tyyppitalon rakennussuunnitelmat sekä kaupungin puistoalueelle järjestettävän pysäköinnin suunnittelu. Työn aikana tutkittiin aluetta ja sen täydentämismahdollisuuksia monesta näkökulmasta. Havainnoista on hyötyä tulevaisuudessa, jos täydennysrakentamisprosessi aloitetaan.

Tallennettuna: