Haku

Kuvakirja keuhkojen ja lonkan natiiviröntgentutkimukseen tulevalle kehitysvammaiselle potilaalle

QR-koodi

Kuvakirja keuhkojen ja lonkan natiiviröntgentutkimukseen tulevalle kehitysvammaiselle potilaalle

Kehitysvammaiset potilaat kuuluvat röntgenosaston asiakaskuntaan ja heillä on oikeus hyvään hoitoon. Röntgentut-kimus voi pelottaa kehitysvammaista potilasta, mikä voi hankaloittaa kuvauksen onnistumista. Röntgenkuvien onnis-tumisen ja tulkittavuuden kannalta on tärkeää, että potilas pysyy oikeassa asennossa paikallaan ja tarvittaessa pidättää hengitystä. Itsemääräämisoikeuden myötä kehitysvammainen potilas voi halutessaan kieltäytyä tutkimuk-sesta. Kehitysvammaisen potilaan voi olla vaikea ymmärtää hänelle annettuja ohjeita, joten ohjauksen apuna ja tukena voidaan käyttää kommunikaation tukemisen keinoja. Yksi tukemisen vaihtoehto on kuvakirja, jossa on ker-rottu valokuvien ja selkokielisen tekstin avulla vaihe vaiheelta yleisimpien natiiviröntgentutkimusten kulku.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa kuvakirja keuhkojen ja lonkan natiiviröntgentutkimuksista kehitysvammai-sille potilaille Vaalijalan kuntayhtymään. Tavoitteena oli radiografiatyön kehittäminen kehitysvammaisten potilaiden keuhkojen ja lonkan natiiviröntgentutkimuksissa tuottamalla kuvakirja, jota voidaan käyttää tukemaan suullista ohjausta. Kuvakirjan avulla kehitysvammainen potilas voi tutustua tulevaan kuvaukseen yhdessä ohjaajansa kanssa ennen tutkimukseen menoa ja näin vähentää potilaan mahdollista pelkoa natiiviröntgentutkimukseen liittyen.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä projektityömenetelmällä ja sen tuotoksena oli kuvakirja. Tilaajana toimi Vaalijalan kuntayhtymä, joka järjestää erilaisia palveluita kehitysvammaisille. Ensimmäisenä pereh-dyttiin natiiviröntgentutkimusten, kehitysvammaisten, kommunikointimenetelmien ja kuvakirjan teoriaan. Tietoa haettiin kirjallisuudesta, artikkeleista, ST-ohjeista ja eri tahojen internetsivuilta. Tutkimustietoa haettiin Nelli-portaalista, Aapeli-tietokannasta, Melinda-kirjastojen yhteistietokannasta ja Google Scholarista. Teoriaan perehtymi-sen jälkeen suunniteltiin kuvakirjan käsikirjoitus, jossa hahmoteltiin tärkeimmät kuvat ja sisällöt. Käsikirjoituksen jälkeen valokuvat käytiin ottamassa Suonenjoen terveysaseman röntgenosastolla. Valokuvista koottiin kuvakirjan raakaversioita. Valokuvissa esiintyi kehitysvammainen malli. Kuvakirjan käsikirjoitus sekä raakaversio käytiin läpi tilaajan yhteyshenkilön sekä yhteistyökumppani Papunetin yhteyshenkilön kanssa. Papunet on verkkosivusto, joka tarjoaa puhevammaisuuteen ja kommunikointiin liittyvää tietoa sekä materiaalia. Papunet julkaisi kuvakirjan inter-netissä. Kuvakirjalle järjestettiin arviointitilanne, jossa oli mukana tilaajan yhteyshenkilö, opinnäytetyön toinen teki-jä sekä viisi kehitysvammaista henkilöä ja heidän avustajia.

Valmiissa kuvakirjassa käytettiin selkokieltä ja itse otettuja valokuvia. Kuvakirjassa on ensimmäisenä sisällysluette-lo ja tekijät. Seuraavana ovat käyttöohjeet, jotka on tarkoitettu kehitysvammaisen henkilön avustajalle. Kuvakirjas-sa esitellään lyhyesti, miksi röntgenkuva otetaan ja mitä röntgenkuvauksessa tapahtuu. Keuhkokuvauksen ja lonk-kakuvauksen osioissa on esitetty potilaan näkökulmasta keuhkojen natiiviröntgenkuvaus röntgenosastolle saapumi-sesta alkaen siihen, että kuvaus on onnistunut ja potilas saa lähteä.

Tallennettuna: