Haku

Paikallavaluholvin ja elementtirakenteisen holvin kustannusvaikutukset kerrostalorakentamisessa

QR-koodi

Paikallavaluholvin ja elementtirakenteisen holvin kustannusvaikutukset kerrostalorakentamisessa

Opinnäytetyön tarkoituksena oli vertailla kahden erityyppisen runkorakennustuotantotavan kustannuksia ja aikatauluja, toisessa väli- ja yläpohjat on tehty paikallavalettuna. Toisessa kohteessa käytettiin ontelolaattoja. Laskuissa otettiin huomioon työ-, aine- ja ylläpitokustannukset. Ohjeistus kustannusten sisältöön saatiin toimeksiantajalta Lapti Oy:n rakennuspäällikkö Jussi Heikkilältä ja opinnäytetyön ohjaajalta Hannu Haaraselta.

Kohteena opinnäytetyölle oli Pihlajapuun työmaa, Pihlajalaakson kaupunginosassa Kuopiossa. Työmaa oli laskennan aikaan kesken, joten jälkilaskentaa ei saatu suoritettua, mutta työmaa toteutetaan käyttämällä täyselementtitekniikkaa. Paikallavaluholvissa laskennan pohjana toimi Lapti Oy:n kaksi aikaisempaa työmaata. Ontelolaattojen kustannuksissa käytettiin laskennan pohjana Pihlajapuun tavoitehinta-laskelmia. Laskenta suoritettiin Microsoft Excel -ohjelmalla uudelle taulukolle. Työssä käytettiin aikataulukirjaa ja Lapti Oy:n laskennassa käytettyjä menekkejä.

Kustannuslaskenta runkotyyppien välillä kertoo tärkeimmät työ-, aine- ja työmaan ylläpitokustannukset. Laskennassa käytetyillä lähtötiedoilla täyselementtirunko on paikallavaluholvillista runkoa neljä prosenttia halvempi. Aikaa täyselementtirunkoon kuluu samalla työmiesten määrällä 38 % vähemmän. Työssä laskettiin myös talven vaikutusta kustannuksiin. Opinnäytetyön toimeksiantaja sai hyvää tietoa kustannusten jakautumisista eri runkovaihtoehdoissa. Jatkossa taulukkolaskentapohjaa voi soveltaa niin, että sitä voidaan käyttää muissakin vastaavissa kohteissa. Taulukkolaskentapohja sisältää työ-, aine- ja ylläpitokustannuksille omat välilehdet, joissa tietoja muuttamalla on mahdollista laskea kustannukset myös muille samakaltaisille kohteille.

Tallennettuna: