Haku

Aktiiviviherseinän terveysvaikutukset ja niiden hyödyntäminen hoitoympäristössä

QR-koodi

Aktiiviviherseinän terveysvaikutukset ja niiden hyödyntäminen hoitoympäristössä

Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata, millaista hyötyä aktiiviviherseinien käytöstä on hoitoympäristössä. Tavoitteena on löytää tutkimustietoon nojaten perusteluja, jotka puoltavat aktiiviviherseinän käyttöä hoitoympäristöissä. Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin kirjallisuuskatsausta. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kuusi tutkimusta, joista viisi on kansainvälistä ja yksi on suomalainen.

Aktiiviviherseinä on älykaluste, joka yhdistää luonnon ja huipputeknologian. Se luo terveellisen sisäilman luonnollisin menetelmin. Tavallisen viherseinän tavoin aktiiviviherseinä tuo luonnon vehreyden sisätiloihin.

Stressi tarkoittaa elimistön reaktiota sen voimavaroja kuluttaviin rasituksiin. Rasitus voi olla fysikaalista, kemiallista tai psyykkistä. Sairastuminen itsessään on hyvin stressaava tekijä. Tutkimusten mukaan stressistä toipumista voidaan edistää katselemalla sellaista ympäristöä, jossa on kasvillisuutta.

Fyysinen hoitoympäristö koostuu hoitopaikan aineellisista olosuhteista kuten sijainti, tilojen järjestely, valaistus, värit, sisustus, ulkonäkö, lämpötila, hoitolaitteet ja –välineet. Hyvässä hoitoympäristössä toteutuvat turvallisuus, yksityisyys, perhekeskeisyys ja viihtyvyyteen liittyvät tekijät kuten luonnon valo, luontokontakti, meluttomuus, siisteys ja raikas ilma. Hyvässä ympäristössä potilas paranee nopeammin kuin stressiä tuottavassa ympäristössä.

Kirjallisuuskatsauksen tuloksina todettiin, että aktiiviviherseinällä on mahdollista vähentää stressiä ja parantaa sisäilman laatua. Aktiiviviherseinän käyttö vähentää kivun kokemista, väsymystä, ahdistusta, fyysistä epämukavaa oloa, sisäilmaongelmista johtuvia oireita kuten yskää sekä alentaa verenpainetta. Aktiiviviherseinän käyttö lisää tyytyväisyyttä ja viihtyisyyttä, sekä parantaa mielialaa. Aktiiviviherseinä voi olla osa optimaalista parantavaa ympäristöä.

Aktiiviviherseinässä yhdistyy hyvän hoitoympäristön ominaisuudet laadukas sisäilma sekä luonto. Helppouden ja monipuolisuuden lisäksi sen tarjoamat terveysvaikutukset voivat yhdessä lisätä merkittävästi hoitoympäristön käyttäjien hyvinvointia, hoitoympäristön laatua sekä lisätä kustannustehokkuutta. Hoitoympäristön käyttäjiä ovat potilaiden lisäksi moniammatillinen henkilökunta ja omaiset.

Tallennettuna: