Haku

MAHDOLLISUUS VOIMAANTUMISEEN : Kehitysvammayksiköiden esimiesten kokemuksia

QR-koodi

MAHDOLLISUUS VOIMAANTUMISEEN : Kehitysvammayksiköiden esimiesten kokemuksia

Tässä opinnäytetyössä kartoitettiin Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän kehitysvammayksiköiden esimiesten kokemuksia voimaantumisesta. Voimaantuminen on yksilöllinen prosessi, jossa ajattelua, tunteita ja toimintaa suunnataan uudelleen. Voimaantuneet ihmiset ovat ahkeria, palvelun haluisia ja yhteisvastuullisia työssään. Voimaantumiseen tarvitaan vapauksia, itsemääräämisoikeutta, luottamusta ja tukea. Työhyvinvointi on osa voimaantumista. Parhaimmillaan työhyvinvointi on omaehtoista kehittämistä, ideointia ja toisten tukemista sekä kokonaisvaltaista läsnä olemista työssä. Opinnäytetyössä kuvataan esimiesten voimaantumista mahdollistavia ja estäviä tekijöitä. Taustalla ovat työelämässä koetut muutokset sekä tarve parantaa työn tuottavuutta ja asiakkaiden palvelukokemusta.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Menetelmänä aineistonkeruussa käytettiin ryhmäkeskustelua. Tutkimukseen kohteina olivat kaikki kehitysvammayksiköiden esimiehet. Tutkittavat kutsut-tiin keskustelemaan kahtena ryhmänä etukäteen lähetettyjen aiheiden pohjalta. Keskustelun aiheet oli teemoitettu Siitosen kuvaamaan sisäisen voimantunteen teoriaan pohjautuen. Tilaisuudet nauhoitettiin ja analysoitiin aineistolähtöisesti sisällönanalyysillä.

Tutkimukseen osallistuneet esimiehet kokivat tarvitsevansa lisää toimivaltaa, enemmän työaikaa arjen suunnitteluun ja läsnäoloon sekä suunnitelmallista ja säännöllistä organisaation tukea. Oman esimies-ryhmän tuen ja yhteisenä koetun työnohjauksen he kokivat vahvasti tukevaksi elementiksi työssään. Haasteina he kokivat työyhteisöissä ilmenevän negatiivisuuden ja vastustuksen sekä sitoutumisen puut-teen. Jatkotutkimus haasteeksi nousi esimiestyön voimaantumisen seuraaminen jatkotoimenpiteineen Kainuussa.

Tallennettuna: