Haku

Hevosten luonnonmukaiset hoidot : Kasveihin perustuvat hoitomuodot

QR-koodi

Hevosten luonnonmukaiset hoidot : Kasveihin perustuvat hoitomuodot

Kasvilääkintä on vanha hoitomuoto lääkitä ihmisiä ja eläimiä. Kasvilääkinnällä on pitkät perinteet itämaissa, joissa se on vieläkin käytössä. Monissa kasveihin perustuvissa hoitomuodoissa, kuten Bachin kukkaterapiassa, hoidetaan hevosta psykofyysisenä kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa sitä, että samalla hoidetaan sekä hevosen mieltä ja ke-hoa. Homeopatian perusideana on, että samankaltainen parantaa samankaltaisen (Similia similus curentur). Ho-meopaattinen lääke aiheuttaa siis laimentamattomana samoja oireita kuin se laimennettuna parantaa sairaissa. Homeopaatti hoitaa eläintä omistajan kertoman ja omien tutkimuksiensa perusteella. Aromaterapian käyttö perus-tuu hajuaistin hyödyntämiseen ja koska hevosella on moninkertaisesti parempi hajuaisti kuin ihmisellä, tämä hoito-muotoa on käytettävä varoen hevosta hoidettaessa.

Monista niin sanotuista rikkakasveista, kuten lutukasta, nokkosesta ja voikukasta löytyy monia vaikuteaineita, joita voidaan kasvilääkinnässä hyödyntää eri sairauksien hoidossa. Kasvi- eli fytoterapia soveltuu käytettäväksi hevosen eri elämänvaiheissa ja erilaisille hevosille, erilaisissa käyttötarkoituksissa, niin harraste- kuin kilpahevosellekin. Monia kasviterapiassa käytettäviä rohtoja löytyy jo omasta keittiöstä, kuten valkosipulia ja basilikaa. Kasveja kerä-tessä tulee olla tarkka kasvien laadusta ja puhtaudesta.

Opinnäytetyötä varten kysyttiin luontaishoitoja tarjoavilta henkilöiltä heidän kokemuksiaan hoidoista sähköpostitse. Vastaajien yhteystiedot saatiin Suomen Homeopaatit ry:n nettisivuilta. Tuloksia käsitellään kappaleessa 8 Luontais-hoidot ja niiden saatavuus. Kappaleessa käsitellään kyselyyn vastanneiden luontaishoitajien omia kokemuksia hoi-doista.

Tässä opinnäytetyössä esiteltyjä hoitoja voidaan hyödyntää hevosten lisäksi myös muille eläimille, niin lemmikeille kuin tuotantoeläimillekin. Tuotantoeläimiä hoidettaessa on otettava huomioon lääkkeen mahdolliset teurasvaroajat. Näistä saa tietoa eläinlääkäreiltä ja Evirasta.

Tallennettuna: