Haku

Riskikartoituksen mittarit työkaluina lääkärikeskus Lupauksessa

QR-koodi

Riskikartoituksen mittarit työkaluina lääkärikeskus Lupauksessa

Terveystieteissä riskikartoituksella tarkoitetaan ennaltaehkäisevää tutkimusta siitä, kuinka suuri riski asiakkaan on sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin. Riskikartoituksessa käytetään erilaisia mittareita, joissa huomioidaan mm. asiakkaan ikä, sukupuoli, elintavat sekä kyselylomakkeen täyttämiseen vaadittavat laboratoriokokeiden tulokset. Yleisesti riskitesteissä huomioidaan myös sukurasite. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2014a.) Tässä kehittämistyössä käytetään käsitteitä riskianalyysi ja riskikartoitus, joilla tarkoitetaan samaa asiaa. Kehittämistyössä mittarista puhuttaessa tarkoitetaan riskimittaria, riskilaskuria, riskikyselyä tai riskitestiä. Kehittämistyön tilaajana oli lääkärikeskus Lupaus, Kuopiossa sijaitseva yksityinen yleislääkärikeskus.

Lääkärikeskus Lupauksen Ennaltaehkäisevä vastaanotto -palvelu on suunniteltu asiakkaille, jotka haluavat selvittää ja hallita sairastumisriskejään sekä parantaa mahdollisuuksia pysyä terveenä ja toimintakykyisenä. Ennaltaehkäisevä vastaanotto -palvelu sisältää riskitekijämittaukset (mm. paino ja pituus), sukurasiteanalyysin, lääkärin keskusteluajan ja useat riskimittarit. Lopuksi asiakas saa tilanteensa mukaisen riskiraportin.

Kehittämistyön tavoitteena oli parantaa lääkärikeskus Lupauksessa käytössä olevaa Ennaltaehkäisevää vastaanotto -palvelua. Tavoitteena oli, että toimeksiantajan asiakkaat saavat kattavan riskianalyysin avulla entistä monipuolisemman ja luotettavamman tiedon omista terveysriskeistään ja terveydentilastaan. Riskiraportin saatuaan asiakas voi edistää terveyttään elämäntapamuutoksilla esimerkiksi terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla. Kehittämistyön tuotoksena lääkärikeskus Lupauksen käyttöön on laadittu kaksi riskikartoitusmittaristoa, jotka koottiin etsimällä uusia, kattavampia riskimittareita.

Kehittämistyö toteutettiin vuosina 2014 – 2015. Riskimittareiden kartoittamiseen käytettiin useita eri tietolähteitä, joista löydettyjä mittareita vertailtiin käyttökelpoisuuden mukaan.

Tallennettuna: