Haku

Aseptiikka leikkaussalissa -kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

Aseptiikka leikkaussalissa -kirjallisuuskatsaus

Tämä opinnäytetyö on kuvaileva kirjallisuuskatsaus aiheesta leikkaussalin aseptiikka. Opinnäytteen tarkoituksena oli etsiä ajantasaista tutkimustietoa hyvistä aseptiikan käytännöistä intraoperatiivisessa toiminnassa. Työn taustalla oli tavoite tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa Satakunnan keskussairaalan leikkausosaston käyttöön.

Aseptiikka tarkoittaa erilaisia toimia ja tapoja, joilla infektioiden syntyminen pyritään torjumaan. Aseptiikan tarkoituksena on suojata niin potilaita kuin henkilökuntaa mikrobeilta. Leikkausosastolla infektioiden torjunta on yksi toiminnan päätavoitteista, ja se voidaan jakaa viiteen osaan: käsihygieniaan, suojaimien käyttöön, työskentelytapoihin, pisto- ja viiltovammojen välttämiseen sekä välineiden käsittelyyn.

Kirjallisuuskatsauksen aineiston keruu tapahtui Medic-, PubMed-, Sience direct- ja Melinda -tietokantoja käyttämällä. Aineiston haku tapahtui 2014 kevään ja syksyn aikana. Tutkimusaineistoksi valitsin 5 tutkimusta ja yhden artikkelin, jotka käsittelevät monipuolisesti aseptiikkaa. Mukana olevien tutkimusten aiheina olivat hoitokäytäntöjen kartoitukset, käsien desinfektio, käsineiden pukemismenetelmät ja rikkoutumiset sekä hiussuojusten ja hengityssuojien käyttö.

Hoitokäytäntöjen kartoitus tutkimuksesta ilmeni henkilökunnan tieto toimintaperiaatteista, mutta tieto ei aina yltänyt käytännön tasolle. Parantamisen varaa oli muun muassa kirurgisen käsien desinfektion toteutumisessa. Tuloksen parantamiseksi huomiota tulisi kiinnittää riittävään desinfektioaineen määrään sekä hieromiseen tarpeeksi laajasti ja pitkään. Tutkimuksissa käsineiden rikkoutumiset näyttivät lisääntyvän reilusti 2 tunnin käytön jälkeen. Tämän takia steriilit käsineet tulisi vaihtaa vähintään 2 tunnin välein. Indikaatiokäsineet näyttivät myös lisäävän rikkoutumisten huomaamista merkittävästi. Steriilien käsineiden pukemista koskevassa tutkimuksessa suljetulla menetelmällä pukeminen osoittautui suositeltavammaksi, kuin avoimella menetelmällä pukeminen. Avoin menetelmä kontaminoi helpommin käsineen varren sisäpuolen, joka saattaa olla mahdollinen riski. Artikkeli hiussuojuksista osoitti, että hiussuojukset vähentävät leikkaussalin ilmasta löydettävien bakteerien määrää ja vähentävät infektioiden riskiä. Hiukset ja korvat tulisi tämän takia olla kokonaan peitettyinä. Leikkaussalin epästeriilin henkilökunnan suu-nenäsuojusten käytöllä tai käyttämättömyydellä ei tutkimuksessa näyttänyt olevan merkittävää yhteyttä leikkaushaavainfektioihin.

Tallennettuna: