Haku

Tehokkaat palkitsemiskeinot työelämässä

QR-koodi

Tehokkaat palkitsemiskeinot työelämässä

Opinnäytetyön aiheena tutkittiin, mitkä palkitsemiskeinot vaikuttavat päivittäistavarakaupan työntekijöiden työmotivaatioon. Tutkimus perustui aineellisten ja aineettomien palkitsemiskeinojen erilaisuuteen. Tutkimuksessa selvitettiin kumpaa palkitsemistapaa työntekijät pitävät motivoivampana. Tutkimuksessa käytiin läpi mihin palkitseminen perustuu sekä millaisia aineellisia ja aineettomia palkitsemiskeinoja on olemassa. Lopuksi tutkittiin erään päivittäistavarakaupan palkitsemiskeinoja esimiestä haastattelemalla ja tämän jälkeen selvitettiin työntekijöiden kokemuksia palkitsemisesta teemahaastattelun avulla, jossa selvitettiin mikä heitä työnteossaan motivoi.

Opinnäytetyö on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Tutkimus koostuu neljästä teorialuvusta sekä yhdestä empiriaa käsittelevästä luvusta. Teorian ensimmäisessä luvussa käsiteltiin palkitsemisen kokonaisuutta, johon sisältyi palkitsemisen käsite, liiketoimintastrategia, henkilöstöstrategia sekä palkitsemisstrategia. Toisessa luvussa käsiteltiin aineellisia palkitsemiskeinoja, joihin sisältyi palkan eri muodot, erilaiset henkilöstöedut sekä aineelliset erikoispalkkiot. Kolmannessa luvussa käsiteltiin aineettomia palkitsemiskeinoja, joihin sisältyi työsuhteen ja työajan eri muodot, osallistuminen ja vaikuttaminen työpaikalla, arvostuksen ja palautteen saaminen, kehittymis- ja koulutusmahdollisuudet työssä sekä aineettomat erikoispalkkiot. Neljännessä teoria luvussa käsiteltiin laadullista tutkimusta ja siihen liittyviä tiedonkeruu- ja analyysimenetelmiä. Empiriaa käsittelevä luku eli kokemukseen perustuva luku sisälsi esimiehen teemahaastattelun tulokset sekä työntekijöiden teemahaastattelun tulokset. Teemahaastatteluiden pohjalta on lisäksi käsitelty tutkimustuloksia.

Tutkimus osoitti, että samalla työpaikalla olevat työntekijät voivat kokea asiat hyvinkin eri tavalla riippuen elämäntilanteesta, asenteesta sekä omista kiinnostuksen kohteista. Haastateltavilta kysyttäessä minkälaisia palkitsemiskeinoja he tietävät heidän organisaatiossansa olevan, sisälsivät vastaukset lähes poikkeuksetta vain aineellisia palkitsemiskeinoja, ja tietous näistäkin yleisesti ottaen oli melko huonoa. Aineettomia palkitsemiskeinoja ei siis koettu palkitsemiseksi juuri lainkaan. Tutkimus koski vain yhtä päivittäistavarakauppaa, joten on vaikeaa sanoa onko tilanne kaikkialla sama. Tämän tutkimuksen perusteella kehottaisin työnantajia paneutumaan enemmän palkitsemiseen ja tuomaan sen paremmin esille, jotta palkitsemisena saatuja etuja ei pidettäisi itsestään selvyytenä vaan organisaation arvoa kohottavana tekijänä työnantajakilpailussa.

Tallennettuna: