Haku

Rahoitusriskien hallintatyökalut pörssiyrityksissä

QR-koodi

Rahoitusriskien hallintatyökalut pörssiyrityksissä

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää pörssiyritysten rahoitusriskien hallintatyökaluja. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa informatiivinen tietopaketti rahoitusriskeistä ja niiden hallintatyökaluista aloittelevien sijoittajien, opiskelijoiden ja alasta kiinnostuneiden näkökulmasta katsoen. Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimuksen kohdejoukoksi valittiin 15 Nasdaq Helsingin päälistalle listattua yritystä. Tutkimusmenetelmänä oli case- eli tapaustutkimus ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin valmiita dokumentteja, jotka tässä työssä olivat yritysten vuosikertomuksia.

Aluksi opinnäytetyön teoriaosuudessa perehdyttiin yleisellä tasolla riskienhallintaprosessiin, riskien jaotteluun ja kuinka riskeiltä riskienhallintateorian mukaan suojaudutaan. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käytiin myös läpi listattujen yhtiöiden näkökulmasta katsottuna heitä velvoittavia taloudellista raportointia ja rahoitusriskien hallinnointikeinoja koskevia ohjeistuksia ja lainsäädäntöä, corporate governancea sekä sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen vaatimuksia. Tämän jälkeen opinnäytetyössä perehdyttiin tarkemmin rahoitusriskeihin ja niiden hallintatyökaluihin.

Rahoitusriskit jaetaan maksuvalmiusriskiin, luottoriskiin ja rahoituksen markkinariskeihin. Opinnäytetyössä kohdeyritysten rahoitusriskejä ja niiden hallintatyökaluja tarkasteltiin tunnuslukuanalyysin avulla. Tunnuslukuanalyysin avulla vertailtiin kannattavuutta, vakavaraisuutta ja maksuvalmiutta viideltä peräkkäiseltä vuodelta toimialakohtaisesti tunnuslukujen kehityksen tarkastelun vuoksi. Tunnusluvut esitettiin taulukkomuodossa niiden luettavuuden helpottamiseksi.

Opinnäytetyön tuloksena todettiin, että pääsääntöisesti rahoitusriskien hallintakeinot tutkittavissa yrityksissä olivat yhteneväisiä teorian suhteen. Lisäksi todettiin, että pelkkä tunnuslukuanalyysi ei riitä muodostamaan kokonaiskuvaa yrityksen rahoitusriskeistä ja niiden hallintakeinoista, vaan se vaatii syvällisempää perehtymistä yritykseen ja sen toimialaan.

Tallennettuna: