Haku

Itsemääräämisoikeus Peräsimentien ja Länsiliinan tuetussa asumisessa ohjaajien näkökulmasta

QR-koodi

Itsemääräämisoikeus Peräsimentien ja Länsiliinan tuetussa asumisessa ohjaajien näkökulmasta

Opinnäytetyöni on laadullinen tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää tuetun asumisen ohjaajien näkökulmaa itsemääräämisoikeuteen. Tutkimusmenetelmäksi valitsin teemahaastattelun. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää miten ohjaajat näkevät itsemääräämisoikeuden toteutumisen yksiköissään, miten sitä voidaan heidän mielestään tukea ja mitä haasteita sen toteuttamisessa on. Tavoitteenani oli myös löytää tapoja joilla tukiasumisen asiakkaiden itsemääräämisoikeutta voisi tukea arjessa enemmän.

Lakimuutos itsemääräämisoikeuteen on puhututtanut paljon ohjaajia ja on sen vuoksi pinnalla oleva aihe ohjaajien keskuudessa. Ohjaajat kokevat lain soveltamisen tuetun asumisen ympäristöön haastavaksi, koska laki on tulkinnanvarainen. Lisäksi on mahdotonta luoda yhtä toimintatapaa itsemääräämisoikeudesta syntyviin ristiriitatilanteisiin, koska tilanteet ovat aina asiakaskohtaisia ja yksilöllisiä. Ohjaajat kokevat myös itsemääräämisoikeuden toteuttamisen haastavaksi sillä heidän vastuullaan on asiakkaan hoidosta, kuntoutuksesta ja turvallisuudesta huolehtiminen.

Opinnäytetyössäni on käsitelty itsemääräämisoikeutta, itsemääräämisoikeuden toteuttamista ammattilaisen näkökulmaa, ammattietiikkaa, kehitysvammaisuutta ja tuettua asumista. Opinnäytetyössäni vastasin tutkimuskysymyksiin: Miten ohjaajat pystyvät tukemaan itsemääräämisoikeuden toteutumista ja mitä haasteita itsemääräämisoikeuden toteuttamisessa on?

Tutkimuksen perusteella voin todeta, että ohjaajat voivat tukea asiakasta hyvällä ohjauksella ja antamalla asiakkaan päättää itse itseään koskevista asioista. Haasteiksi itsemääräämisoikeuden toteutuksessa ohjaajat kokivat asiakkaan terveyden, turvallisuuden, omien kykyjen yliarvioimisen sekä huonot taloudelliset päätökset. Kokemukset eivät juurikaan eronneet tutkittavien yksiköiden välillä.

Tallennettuna: