Haku

Hyvinvointiteknologisten ratkaisujen saatavuus ja merkitys korkeakouluopiskeluun

QR-koodi

Hyvinvointiteknologisten ratkaisujen saatavuus ja merkitys korkeakouluopiskeluun

Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia hyvinvointiteknologisia ratkaisuja, niiden saatavuutta ja merkitystä korkeakouluopiskeluun. Tutkimuksen kiinnostuksen kohteena oli opiskelun esteettömyyden toteutuminen, opiskelijan erityistarpeiden kartoittaminen ja teknologisten ratkaisujen merkitys opintojen edistymiseen. Tutkimusongelmina olivat : 1) Miten erityistarpeiden varhainen kartoittaminen tehdään? 2) Minkälainen merkitys teknologisilla ratkaisuilla on opintojen mahdollistamiseen ja keskeyttämiseen? 3) Miten teknologisten ratkaisujen saatavuutta voitaisiin kehittää?

Kohderyhminä tässä tutkimuksessa olivat Satakunnan ammattikorkeakoulun eri opetusalojen asiantuntijat ja Ateenan yliopiston Esteettömyysyksikön asiantuntijat. Tutkimus tehtiin Satakunnan ammattikorkeakoulun kohdalta sähköisten teemahaastattelujen muodossa. Ateenan yliopiston Esteettömyysyksikön teemahaastattelut suoritettiin paikan päällä Ateenassa. Aineisto purettiin osittain teema-alueittain litteroimalla ja merkintäkortteja apuna käyttäen. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällön analyysin keinoin.

Tulosten mukaan esteettömyys käsitteenä vaatii rakenteellisen esteettömyyden lisäksi myös muiden esteettömyyden osa-alueiden tunnistamisen ja niiden olemassa olon tiedostamisen. Samoin opiskelijan erityistarpeiden mahdollisimman varhaiseen kartoitukseen tulisi kehittää toimintamalli.

Teknologisten ratkaisujen saatavuuden kohdalla ero oli näiden kahden oppilaitoksen välillä suuri. Satakunnan ammattikorkeakouluun hakeutuu hyvin vähän jos laisinkaan erityistarpeita omaavia opiskelijoita, jonka vuoksi teknologisia ratkaisuja ei juuri ole tarjolla. Lisäksi ammattikorkeakoulun alat koetaan pääosin erityisryhmille epäsopiviksi opiskella mm. harjoittelupaikkojen ja niihin liittyvien tehtävien vuoksi. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa myös sen, että ammattikorkeakoulu voi arvioida vaaditun lääkärintodistuksen perusteella hakijan hakukelpoisuuden. Kreikassa on joka korkeakoulun alalle asetettu kiintiöt, jolla varmistetaan erityistarpeita omaavien opiskelijoiden mahdollisuus päästä opiskelemaan.

Oppimista tukevan teknologian ja apuvälineteknologian tulisi olla helpommin saavutettavissa. Samoin opetushenkilökunnan opetusteknologian ohjausta ja apuvälinekoulutusta tulisi lisätä. Asennekasvatus puolestaan lisää opiskelun tasavertaisuutta.

Tallennettuna: