Haku

Räjähdysvammojen hätäensiapu poliisitoiminnassa

QR-koodi

Räjähdysvammojen hätäensiapu poliisitoiminnassa

Hätäensiapu kuuluu nykyään kansalaistaitoihin, joita opetetaan jo pienille lapsille. Nopeasti ja oikein annettu hätäensiapu on usein ratkaiseva osa vammapotilaan hoitoketjua. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös jokaisella poliisilla on valmiudet toimia hätäensiaputilanteessa. Hätäensiapukoulutusta onkin nykyisellään jo sisällytetty osaksi poliisin perus- ja täydennyskoulutusta.

Myös työturvallisuuslaissa (728/2002) säädetään, että jokaisella työpaikalla on ylläpidettävä riittävää ensiapuvalmiutta. Ensiapuvalmiudella tarkoitetaan, että työpaikalla on asianmukaiset tarvikkeet ja välineet sekä ensiavun antamiseen koulutettu henkilökunta, joka osaa sairauden tai tapaturman vuoksi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Poliisilla on siis työnantajanakin velvollisuus huolehtia henkilökuntansa ensiapuvalmiudesta.

Suomessa räjähdysvammat ovat harvinaisia ja liittyvät yleisimmin ilotulite- ja työtapatumaonnettomuuksiin. Poliisille välitetään kuitenkin päivittäin räjähteisiin liittyviä tehtäviä ja näihin tehtäviin liittyy usein merkittävä työturvallisuusriski. Näiden lisäksi globaalin terrorismin uhka on viimeisen vuosi-kymmen aikana kohonnut merkittävästi myös Suomessa. Räjähteillä tehdyt terroristiset teot ovat yleistyneet maailmalla ja näin ollen myös Suomessa pitää olla valmius hoitaa tämän kaltaisia uhkatilanteita. Tämän kaltaisilla tehtävillä poliisi on myös usein ensimmäinen viranomainen, joka pystyy antamaan hätäensiapua mahdollisille potilaille.

Tässä opinnäytetyössä on tutkittu kirjallisuuskatsausmenetelmää hyväksikäyttäen sitä, millaiset ovat räjähdysvammojen aiheuttamat vammamekanismit ja tapahtumat niiden taustalla sekä minkälaista hätäensiapua räjähdysvammapotilaalle tulisi antaa poliisitoiminnan näkökulmasta. Tämän tutkimuksen aineiston perusteella voidaan todeta, että poliisin antama oikeaoppinen hätäensiapu räjähdyksessä vammautuneelle potilaalle voi parantaa potilaan ennustetta merkittävästi. Lisäksi poliisin valmiuksia hoitaa vaikeasti vammautuneita potilaita voidaan parantaa kehittämällä koulutusta tutkittuun tietoon perustuen.

Tallennettuna: