Haku

Poliisin virka-apu mielenterveyslain 31 §:n mukaan : tarkastelussa virka-avut Pohjanmaan poliisilaitoksella

QR-koodi

Poliisin virka-apu mielenterveyslain 31 §:n mukaan : tarkastelussa virka-avut Pohjanmaan poliisilaitoksella

Opinnäytetyössä käsitellään mielenterveyslain 31 §:n mukaista poliisin virka-apua. Lähemmin tarkastelussa on Pohjanmaan poliisilaitoksen käytäntö sekä virka-apujen määrä vuosina 2017-2019 (5.9.19 asti). Lukumäärätiedot on rajattu Etelä-Pohjanmaan alueelle ja 31 §:n 1 momentissa säädettyyn kuljetuksessa avustamiseen.

Opinnäytetyössä käydään lyhyesti läpi poliisin virka-apu sekä vähän laajemmin selostetaan, mitä on mielenterveyslain 31 §:n mukainen virka-apu. Aineistona Pohjanmaan poliisilaitoksen käytännön selvittämisessä on käytetty PolStat:sta ajettuja tilastoja ja Pohjanmaan poliisin käyttämää ohjeistusta sekä tilannekeskuksen komisarion haastattelua. Opinnäytetyössä on mietitty vaihtoehtoista tapaa hoitaa M1-potilaan kuljetusten avustaminen, ja tarkastelussa ovat olleet yksityiset turvallisuuspalvelut ja ensihoitopalvelu. Ensihoidon osalta on haastateltu myös Vaasan sairaanhoitopiirin ensihoidon tulosyksikön kenttäjohtajaa.

Tutkimuksen tuloksena on selvinnyt, että nykyisin voimassa olevaa mielenterveyslakia on useaan otteeseen ollut tarvetta muuttaa ja valmisteilla on edelleen itsemääräämislainsäädännön kokonaisuudistus. Mielenterveyslain mukaiseen virka-avun pyytämiseen tarvitaan edelleen virkasuhteinen lääkäri, mutta MI-lähetteen voi kirjoittaa myös ei-virkasuhteinen, mutta laillistettu lääkäri.

Pohjanmaan poliisilaitoksella virka-apupyyntökäytäntö toimii suhteellisen hyvin. Virka-apupyyntöjä tulee päivittäin, mutta suhteellisesti niitä on muihin poliisin tehtäviin nähden vähän. Alueen pitkät välimatkat voivat kuitenkin sitoa poliisipartiot pitkäksikin aikaa tehtävään. Terveyskeskuksissa tapahtuva henkilöstön vaihtuvuus on myös hieman ongelmallista. Tarvitaan yhteistyöpalavereja ja koulutustilaisuuksia.

Vaihtoehtoisesti kuljetusten turvaamista ei nykykäytännössä voi jättää yksistään ensihoidon vastuulle, sillä ensihoidon pääasiallinen tehtävä on potilaan tasokas hoito tapahtumapaikalla ja kuljetuksen aikana. Yksityisen turvallisuuspalvelun käyttäminen on myös perustuslailla kielletty merkittävää julkista valtaa sisältäviin tehtäviin.

Ei ole tarkoituksenmukaista yksityistää poliisin toimintaa, mutta M1-potilaiden kuljetusten avustamisessa voisi lain muutoksella löytyä mahdollisuus käyttää myös yksityisiä palveluita, ja täten vapauttaa poliisien resursseja muihin tehtäviin. Se vaatisi kuitenkin myös laajaa koulutusuudistusta ensihoitopalveluille ja yksityisille turvallisuuspalveluille.

Tallennettuna: