Haku

Talousohjaus Oulun Uinnissa

QR-koodi

Talousohjaus Oulun Uinnissa

Opinnäytetyön toimeksiantajana on oululainen uintiurheilun parissa toimiva Oulun Uinti 1906 ry. Opinnäytetyössä oli tarve saada seuralle työkaluja kustannusseurantaan, budjettiseurantaan sekä likviditeettibudjetointiin. Opinnäytetyössä on tutkimuksellisena tavoitteena aikaansaada ratkaisu käytännönläheiseen ongelmaan.

Tavoitteena opinnäytetyöllä on saada aikaan taulukkolaskentatyökalut, joiden avulla seuran talousjohtaminen tehostuu. Kehitystarpeen tutkimusmenetelmäksi valikoitui konstruktiivinen tutki-musmenetelmä, jonka avulla tilaajalle luodaan työkalut tehokkaaseen toiminnan seurantaan sekä kannattavuuden hallintaan. Tutkimuksessa lähestymistapana ovat olleet keskustelut organisaation johdon ja kirjanpitoa hoitavan tilitoimiston kanssa. Opinnäytetyössä käytetty tietopohja muodostui yhdistystoimintaa ja sen laskentatointa säätelevistä laeista ja asetuksista sekä laskentatoimen ammattikirjallisuudesta.

Opinnäytetyön tavoitteen oli selvittää minkälaisia asioita nykyinen järjestelmä mittaa ja mitä asioita sen tulisi edelleen kehitettäessä ottaa huomioon. Tärkeäksi asiaksi nousee kuukausitasoinen tulosennustaminen, jossa nykyistä kuukausitasoista tulosbudjettia päivitetään vastaamaan muut-tunutta tilannetta. Tätä joka kuukausi päivitettävää kuukausikohtaista tulosbudjettia kutsutaan ennusteeksi. Ennuste luo pohjan kuukausi tasoisen kassabudjetin tekemiseen, jota tarvitaan likviditeetin hallinnassa. Opinnäytetyön tuloksena seura ottaa käyttöön kolme taulukkolaskentaohjelmaa, joiden avulla toteutettiin tulosbudjetti, tulos- ja kassaennustamiset. Nämä tuotokset esitetään toimeksiantajan salauspyynnön johdosta liite materiaaleissa arvoilla nolla.

Opinnäytetyö tuo uusia näkökulmia yhdistystoiminnan talouden ohjaukseen kun tavoitteena on seurata kannattavuutta, tulosennustamista ja likviditeettiä. Jatkokehitysehdotuksena olisi laatia yhdistykselle kirjausohjeet, joiden ansiosta kirjanpidon tilien sisältö pysyy muuttumattomana vaikka kirjaajana on useampi henkilö. Yhdistystoiminnassa on tärkeää kiinnittää huomiota myös tietotekniikan kehittymiseen, joka tulee huomioida jatkokehityksessä. Kehittyvän tietotekniikan ja digitalisoitumisen avulla voidaan tuottaa tehokkaasti tietoa seurassa tehtävää valvontaa ja seurantaa varten. Myös elektroninen laskutus ja ostolaskujen hyväksymisen ottaminen käyttöön tuo tullessaan lukuisia etuja.

Tallennettuna: