Haku

Virtuaalisen tarinakartan hyödyntäminen ilmastokestävien metsänhoitotoimenpiteiden esittelyssä

QR-koodi

Virtuaalisen tarinakartan hyödyntäminen ilmastokestävien metsänhoitotoimenpiteiden esittelyssä

Ilmastonmuutoksen torjunta sekä siihen varautuminen ovat suuressa roolissa Suomessa ja maailmalla. Kehitystyö fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi käy kiivaana, yksi suuri korvaaja on löydetty puupohjaisista tuotteista ja polttoaineista. Puun saatavuus näihin hyödykkeisiin, metsien kasvukunnon ylläpito hiilensidonnan parantamiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi vaatii kuitenkin aktiivista metsänhoitoa. Puihin sitoutunut hiili pysyy varastoituna, kun suomalaiset yritykset valmistavat niistä erilaisia tuotteita, joilla korvataan fossiilisia raaka-aineita. Metsillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, samaan aikaan keskustelu metsien käytöstä sekä puun riittävyydestä ovat nostaneet esiin ristiriitaisia väitteitä ja vaatimuksia metsänomistajia sekä muita alan toimijoita kohtaan. Perinteisten tiedonvälitysmenetelmien lisäksi alalla kaivataan uusia tapoja viestiä ja tavoittaa yhä suurempi osa metsänomistajista sekä muista aiheesta kiinnostuneista.

Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda virtuaalinen tarinakartta Kuusiluodon metsäpolulle tehdyistä ilmastokestävistä, PEFC-metsäsertifikaatin kriteerejä noudattavista metsänhoidon toimenpiteistä. Materiaalia kerättiin metsäpolun rakennuttaja Veljekset Kellola Oy:n edustajien ja maanomistajan haastatteluilla, PEFC-metsäsertifikaatin ja Tapion metsänhoidon suositusten kotisivuilta sekä monista muista verkkolähteistä. Hakkuukoneenkuljettaja Janne Seppäsen videoita hyödynnettiin erilaisten hakkuutapojen havainnollistamisessa. Tarinakartan käytettävyyttä selvitettiin Oulun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan opiskelijoille suunnatulla Webropol - kyselyllä. Kyselyn vastausten perusteella tarinakartalla on pystytty herättämään mielenkiintoa metsäalaa kohtaan, tarinallistaminen on onnistunut, ja sillä voidaan jakaa positiivista kuvaa suomalaisesta luonnon- ja metsänhoidosta.

Tarinakartta on tehty Suomen metsäkeskuksen ILMO - Ilmastotietoa metsänomistajille - hankeelle. Hankkeen tavoitteena on antaa metsänomistajille valmiuksia valita parhaat metsänhoitomenetelmät, joilla edistetään hiilensidontaa ja metsien selviämistä ilmastomuutoksesta, antaa metsänomistajille valmiuksia tuottaa metsäenergiaa tuotantolaitoksille luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävästi sekä antaa kotitalouksille valmiuksia puun ilmastokestävään energiakäyttöön ja pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen.

Tallennettuna: