Haku

Kehittämistyöllä työhyvinvointia vuorotyöhön : Työhyvinvoinnin johtaminen ja kehittäminen palvelukoti Kotipolussa.

QR-koodi

Kehittämistyöllä työhyvinvointia vuorotyöhön : Työhyvinvoinnin johtaminen ja kehittäminen palvelukoti Kotipolussa.

Työhyvinvoinnin johtaminen ja kehittäminen vuorotyössä on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa. Opinnäytetyöni oli kehittämistyö, joka tehtiin toimintatutkimuksena. Se toteutettiin vuoden 2012 aikana Mikeva Oy:n mielenterveyskuntoutujien palvelukoti Kotipolussa. Tarkoituksena oli kehittää vuorotyötä tekevien työntekijöiden työhyvinvointia palvelukoti Kotipolussa. Tavoitteena oli luoda vuorotyötä tekevien työntekijöiden työhyvinvointia tukevia toimintatapoja sekä lisätä työntekijöi-den tietoisuutta vuorotyön vaikutuksista työhyvinvoinnille sekä erilaisista keinoista sen edistämi-seen.

Tutkimusaineiston muodostivat kirjalliset arviointikyselyt, kehittämispäivien pöytäkirjat, kehitys-keskustelujen aineistot, omat havaintomuistiinpanot sekä oma päiväkirja. Aineiston analysoinnis-sa käytettiin sisällön analyysiä. Työyhteisö nosti työhyvinvoinnin kehittämisen painopistealueiksi työvuorosuunnittelun, työn organisoinnin, hyvän työkaveruuden, hyvän johtamisen sekä itsestä huolehtimisen.

Kehittämistyön aikana Kotipolussa otettiin käyttöön autonominen työvuorosuunnittelu, joka vaikutti positiivisesti työntekijöiden työhyvinvointiin. Työn organisoinnissa kehitettiin aikataulutusta, ennakointia sekä priorisointia. Myös työtehtävien tasapuoliseen jakautumiseen panostettiin. Kehittämistyön aikana todettiin, että työhyvinvointia tukeva johtajuus näkyy avoimena vuorovaikutuksena, oikeudenmukaisuutena, tasapuolisuutena sekä työntekijän tukemisena ja arvostamisena. Työntekijät kokivat, että kehittämistyön aikana aloitetut säännölliset ja suunnitelmalliset esimies-alaiskeskustelut tukivat työhyvinvointia. Työyhteisötaidot ja yhteiset pelisäännöt olivat hyvän työkaveruuden kannalta tärkeitä, ja työkavereiden koettiin vaikuttavan merkittävästi työhyvinvointiin. Työntekijämuutokset vaikuttivat negatiivisesti työn organisointiin sekä työyhteisön toimintaan, ja sitä kautta työntekijöiden työhyvinvointiin. Kehittämistyön aikana huomattiin, että jokaisella työntekijällä oli omia keinojaan huolehtia itsestään ja jaksamisestaan vuorotyössä. Omaa vastuuta työhyvinvoinnin edistämisessä korostettiin. Työhyvinvointiin liittyvien asioiden säännöllisen käsittelyn todettiin helpottavan oman työhyvinvoinnin huomioimista

Tallennettuna: