Haku

Yksintyöskentelyn turvallisuus Oulun seudun lähikaupoissa

QR-koodi

Yksintyöskentelyn turvallisuus Oulun seudun lähikaupoissa

Yksintyöskentely on tänä päivänä yksi tavanomaisimmista työskentelymuodoista lähikaupoissa. Yksintyöskentelyssä tulee erityisesti huomioida työntekijöiden hyvinvointi, turvallisuus ja terveys. Tässä työssä on perehdytty yksintyöskentelyn turvallisuuteen siihen vaikuttavan lainsäädännön ja Oulun seudun lähikauppojen työntekijöiden näkökulmasta. Opinnäytetyötä on tehty yhteistyössä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n Oulun toimipisteen kanssa. Idea opinnäytetyön aiheeseen syntyi vuosia sitten omista yksintyöskentelykokemuksista, jotka olivat ajoittain stressaavia, haastavia sekä turvattomia.

Opinnäytetyössä haettiin vastauksia kysymyksiin: 1) Mitä velvoitteita lainsäädäntö asettaa työsuhteen osapuolille yksintyöskentelyn turvallisuuden takaamiseksi? 2) Millaisia haasteita yksintyöskentelyn turvallisuudessa on? sekä 3) Kuinka yksintyöskentelyn turvallisuutta voidaan parantaa? Työn tutkimusmenetelmä on lainoppi, joten sen teoriaosuus perustuu pääosin lainsäädäntöön sekä hallinnollisiin suosituksiin. Yksintyöskentelyn turvallisuus liittyy ensisijaisesti työturvallisuuteen. Keskeisin lähde työssä onkin työturvallisuuslaki (23.8.2002/738). Lisäksi oikeuskirjallisuutta on käytetty aiheeseen soveltaen. Työturvallisuuslaki korostaa työpaikan oma-aloitteista turvallisuuden hallintaa. Se antaa säädökset siihen, kuinka työpaikalla ja työssä tulee toimia. Työnantajalla on ensisijainen vastuu huolehtia tarpeellisin toimin työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Laissa korostuu myös työnantajan ja työntekijöiden välinen yhteistoiminta. Myös työntekijällä on omat velvollisuutensa työpaikan turvallisuuden toteutumisessa.

Käytännön näkökulma työhön haettiin Oulun seudun lähikauppojen työntekijöiden mielipiteistä. Käytännön osuus toteutettiin tilastollisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimustulosten keräämistä varten suunniteltiin kyselylomake. Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM ry osallistui kyselylomakkeen kysymyksien suunnitteluun. Opinnäytetyön kyselyn tulokset kerättiin syksyllä 2012.

Tutkimuksesta selvisi, että työntekijät olivat pääosin naismyyjiä, jotka työskentelevät vakituisissa työsuhteissa ja olivat olleet pitkään työssä alalla. Turvattomuuden tunnetta löytyi joka alueelta. Työntekijöille uhkatilanteita aiheuttivat eniten myymälävarkaat ja päihteitä käyttävät henkilöt. Pelottavimmaksi tilanteeksi koetaan kiusaaminen. Perehdytys työpaikoilla on hoidettu pääsääntöisesti hyvin ja työpaikoilla on panostettu hyvin turvallisuutta parantaviin erikoisjärjestelyihin. Kyselytutkimuksen tuloksista voidaan johtopäätöksenä todeta, että Oulun seudun lähikaupoissa yksintyöskentelyn turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä. Yksittäisiä puutteita kuitenkin koetaan esimerkiksi perehdytyksessä. Yksintyöskentelystä ei pidetä, koska siinä on mahdollisuus joutua kohtaamaan uhka- ja väkivaltatilanteita. Tutkimus toi esille myös sen, että kiireen koetaan heikentävän omaa turvallisuutta. Suuremmalla vastausprosentilla oltaisiin saatu tehtyä luotettavimpia johtopäätöksiä sekä esimerkiksi alueellista turvallisuuden tilannekuvaa.

Tallennettuna: