Haku

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) TD-GC-MSD-menetelmän validointi

QR-koodi

Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) TD-GC-MSD-menetelmän validointi

Opinnäytetyö on tehty WSP Finlandille. Työn aiheena oli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) määrittävän termodesorptio-kaasukromatografia-massadetektori-laitteiston analyysimenetelmän käyttöönotto ja validointi. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet vaikuttavat sisäilman laatuun ja voivat aiheuttaa terveydellisiä haittavaikutuksia suurina pitoisuuksina. Kohonnut VOC-pitoisuus sisäti-lassa on usein merkki ongelmista. Sen suurimmat lähteet ovat rakennus- ja sisustusmateriaalit. Näin ollen on suositeltavaa tehdä jatkotutkimuksia, jos korkea huoneistossa todetaan VOC-pitoisuus.

Työn tavoitteena oli suorittaa mittauksia, joilla varmistettiin menetelmän oikea käyttö ja osoittaa sen pätevyys olosuhteissa, joissa sitä käytetään. Validoinnista pyrittiin tekemään mahdollisimman laaja käyttämällä BTEX-standardia, joka sisältää kuutta eri yhdistettä. Käytössä olevan menetelmän pohjana oli WSP:n käyttämä sisäinen menetelmä, joka on sovellettu standardista ISO 16000-6.

Validoitavia parametrejä olivat menetelmän lineaarisuusalue, toteamis- ja määritysrajat, tarkkuus, toistettavuus, mittausepävarmuus ja häiriöalttius. Työ aloitettiin tekemällä kalibrointisuorat jokai-selle BTEX-yhdisteelle, käyttämällä apuna C-CSLR-kalibrointiliuoksen syöttöalustaa, samalla testaten sen toimintaa. Näytteet ajettiin massaselektiivisellä detektorilla varustetulla kaasukromatografilla.

Seuraavaksi mitattiin kromatografian perussuureita menetelmälle. Näistä voitiin todeta sen olevan selektiivinen ja spesifinen. Toistettavuus oli yhdistekohtaista, ja sitä kuvaava suhteellinen keski-hajonta vaihteli 3,6–10,6 %. Tekemällä kymmenen näytteen toistokoe todettiin mittausepävar-muus, joka oli 3,6–13,5 %. Häiriöalttiutta tutkittiin kontrollinäytteillä, joita mitattiin jokaisen määri-tyksen yhteydessä. Kontrollinäytteet sijoitettiin X-kortiksi kutsuttuun seurantatyökaluun, jota voidaan käyttää menetelmän seuraamiseen rutiinianalytiikassa.

Menetelmä on toimiva laitteen, standardien ja kontrollinäytteiden osalta. Menetelmän kehitykses-sä näytteenottoon tulisi kiinnittää huomiota, koska validoinnissa sisäilmanäytteiden otossa oli on-gelmia. Tähän voitaisiin löytää ratkaisu käyttämällä passiivista näytteenottoa.

Tallennettuna: