Haku

Taloushallinnon digitalisaation tarpeet Oulun seudun yrityksissä: Selvitys taloushallinnon prosesseista ja ammattilaisten koulutuksesta DIGATA-hankkeen pohjatyöhön

QR-koodi

Taloushallinnon digitalisaation tarpeet Oulun seudun yrityksissä: Selvitys taloushallinnon prosesseista ja ammattilaisten koulutuksesta DIGATA-hankkeen pohjatyöhön

Digitaalista taloushallintoa on otettu käyttöön yrityksissä yhä enemmän varsinkin 2010-luvullla. Markkinoiden monimutkaistuessa on etsittävä keinoja vähentää rutiineja ja suunnata vapautuva aika liiketoiminnan suunnitteluun ja ennustamiseen. Myös lainsäädäntö ja esimerkiksi viranomaiset vievät eteenpäin kehitystä kohti pitkälle automatisoitua taloushallintoa.

Tässä opinnäytetyössä selvitetään, mikä ovat Oulun ja sen lähiseudun yritysten tarpeet taloushallinnon henkilöstön osaamiselle digitaalisen taloushallinnon aikakaudella. Toinen tutkimuksen painopiste on, millaisia kehitystarpeita yrityksillä on taloushallinnon eri prosessien digitalisaatioon. Tutkimusta hyödynnetään Oulun ammattikorkeakoulun ja OSAOn DIGATA-hankkeen esiselvitysvaiheessa. Hankkeessa päämääränä on luoda yhteistyöyritysten kanssa toimintamalli ja koulutuskokonaisuus taloushallinnon ammattilaisten osaamisen ajantasaistamiseen.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavat olivat tili- tai isännöintitoimistojen edustajia sekä alan muita asiantuntijoita. Tutkimushaastatteluun osallistui yhteensä kymmenen henkilöä ja haastattelut toteutettiin joko yksilö- tai parihaastatteluina 17.11.−17.12.2020.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yritysten taloushallinnon digitalisaatioaste vaihtelee Oulussa ja lähiseuduilla. Täyttä digitalisaatiota ei ole vielä missään yrityksessä saavutettu. Paperista kirjanpitoa esiintyy vielä monessa yrityksessä, jolloin osa rutiinitöistä tehdään vielä manuaalisesti. Prosessien automatisointi on useasti kiinni ohjelmistotoimittajista, tosin on yrityksiä, jotka ovat jo ottaneet omia askeleita robotiikan ja tekoälyn muotojen käyttöön. Automatisaation ei uskota lisääntyvän nykyisestä kovin nopeasti. Haastateltujen yritysten järjestelmien kehitystarpeet liittyivät siihen, että taloushallinto sähköistyisi yhä enemmän ja automatiikka vähentäisi rutiinitehtäviä.

Taloushallinnon ammattilaisten tulevaisuuden osaamiselta kaivataan lisäarvon tuottamista asiakkaalle. Koulutustarpeissa nousevat esiin asiakysymysten hallinta myös sisäisen laskentatoimen puolelta sekä asiakaspalvelu- tai konsultointiosaaminen. Riittävät tietotekniset taidot ovat tärkeitä, mutta ennen kaikkea ammattilaisella on oltava kokonaisuuden hahmottamiskyky niin työtehtävissä kuin järjestelmäympäristössäkin. Tosin järjestelmäkoulutuksen nähtiin suurelta osin jo tulevan ohjelmistotoimittajilta, kun käytettävät ohjelmistot vaihtelevat yrityksittäin.

Tallennettuna: