Haku

Artisti ei maksa : Taiteilijoiden kokemuksia näyttelypalkkiosta ja näyttelykäytännöistä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2019

QR-koodi

Artisti ei maksa : Taiteilijoiden kokemuksia näyttelypalkkiosta ja näyttelykäytännöistä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2019

Pohjoinen valokuvakeskus toteutti vuonna 2019 pilotin, jossa näyttelyohjelmistoon valituille taiteilijoille maksettiin näyttelypalkkio. Tämä opinnäytetyö selvittää näyttelypalkkion vaikutuksia taiteilijoiden työskentelyyn ja uraan sekä sitä, millainen kokemus näyttelyn järjestäminen Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuoden 2019 taiteilijoille oli. Näyttelypalkkion maksaminen on ei-kaupallisten gallerioiden keskuudessa Suomessa toistaiseksi poikkeuksellista, joten sen vaikutusten kartoittaminen vaikuttaa osaltaan siihen, jatkuuko käytäntö Pohjoisessa valokuvakeskuksessa tulevaisuudessa.

Opinnäytteen teoreettinen viitekehys käsittelee taiteilijoiden tulonmuodostusta ja suomalaista taiteen julkisen tuen järjestelmää. Lisäksi se tutkii, millaisia toimintatapoja näyttelypalkkioiden maksamisessa ja näyttelykäytännöissä on Suomessa ja muissa pohjoismaissa jo olemassa, ja mihin suuntaan kehitys on menossa. Suomalaisen valokuvataiteen ala on Suomessa niin pieni, että pelkästään sitä käsittelevää tutkimusta on tehty vain vähän. Tästä johtuen opinnäytteen tietoperusta käsittelee suurelta osin suomalaista kuvataiteen alaa yleensä.

Näyttelypalkkiopilotin vaikutuksia ja kokemuksia näyttelyn järjestämisestä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa tutkittiin palautekyselyllä, johon vuoden 2019 ohjelmiston taiteilijat vastasivat näyttelynsä päätyttyä. Vastauksista kävi ilmi, että kokemukset näyttelypalkkioista ja näyttelykäytännöistä yleisesti vaihtelivat suuresti, mikä osoittaa sen, että alalla ei Suomessa ole vakiintuneita käytäntöjä. Taitelijoiden kokemukset Pohjoisen valokuvakeskuksen pilotista ja näyttelykäytännöistä olivat kautta linjan erittäin positiivisia.

Taiteilijat kokivat näyttelypalkkion konkreettiset vaikutukset vähäisiksi, mutta henkisesti sen vaikutus oli positiivinen. Samaan lopputulemaan tuli myös Pohjoinen valokuvakeskus. Selvityksen positiiviset tulokset johtivat kahteen kehittämisehdotukseen: siihen, että palautetta kerättäisiin vastedes systemaattisesti ja taiteilijoiden kokemuksista tehtäisiin pitkän ajan seurantaa, sekä siihen, että keskuksen hyvistä käytännöistä koottaisiin käsikirja tai opus, jonka avulla muutkin organisaatiot voisivat hyödyntää niitä. Positiivisen palautteen toivotaan joka tapauksessa vaikuttavan suotuisesti sekä Pohjoisen valokuvakeskuksen rahoitukseen että alan rahoitusinstrumenttien kehitykseen yleisesti.

Tallennettuna: