Haku

5S-MENETELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO KAIVOSKONEKORJAAMOLLA

QR-koodi

5S-MENETELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO KAIVOSKONEKORJAAMOLLA

Opinnäytetyö tehtiin FQM Kevitsa Miningin kaivokselle Sodankylään. Työn aiheena oli Lean-tuotantojärjestelmän mukaisen 5S-menetelmän käyttöönotto liikkuvan kaluston kunnossapitokorjaamolla. Opinnäytetyön tavoitteena oli analysoida korjaamon päivittäistä toimintaa ongelmien löytämiseksi, suunnitella parannukset ja toteuttaa suunnitellut parannukset 5S-menetelmän mukaisesti.

Lean-toimintamalli on nykyisin käytetyin menetelmä teollisuudessa. Lean-tuotantojärjestelmä tunnetaan myös nimellä Toyotan tuotantojärjestelmä. Se on saanut alkunsa Toyotan autotehtailla Japanissa. 5S-menetelmä kuuluu tärkeänä osana Lean- ja Toyotan tuotantojärjestelmiin. Sen tavoitteena on muun muassa lisätä työn tehokkuutta ja tuottavuutta sekä työturvallisuutta. 5S-menetelmä saa nimensä japaninkielisistä sanoista Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ja Shitsuke. Yleisesti nämä suomennetaan järjestä, yksinkertaista, puhdista, standardisoi ja ylläpidä.

Teoriaosuudessa keskityttiin Lean- ja Toyotan tuotantojärjestelmiin kuuluviin asioihin, jotka tukivat opinnäytetyön käytännön toteutusta. Toyotan tuotantojärjestelmä, jatkuva parantaminen sekä 5S-menetelmän käyttöönottoon liittyvät asiat ovat tämän työn keskeisimmät asiat. Työn suorittaminen aloitettiin tutustumalla korjaamon päivittäiseen toimintaan ongelmien havaitsemiseksi. Ongelmat ilmenivät parhaiten henkilöstön haastatteluilla. Suurin ongelma oli organisoimaton työskentely korjaamossa ja siksi työpisteet oli vallannut sekasorto, eivätkä työntekijät tienneet vastuualueitaan. Organisoimattoman työskentelyn syyksi paljastui toiminnan huono johtaminen ja se, ettei korjaamolla ollut käytössä yhteisiä toimintaohjeita. Toiminnan analysoinnin jälkeen henkilöstölle pidettiin perehdytyksiä. Henkilöstön perehdytyksissä opinnäytetyö esiteltiin yksinkertaisten kysymysten avulla: kuka, mitä ja miksi? Työn aihetta esiteltiin puolestaan kysymyksien ”Lean-tuotanto?” ja ”mitä on 5S?” avulla.

5S-menetelmän käyttöönotolla korjaamon toimintaa saatiin organisoitua. Selvimmin tulos näkyi korjaamon yleisessä siisteydessä. Jokainen työntekijä tiesi esimerkiksi, minne jäteastiat tulee sijoittaa ja milloin ne tyhjennetään. Jokaiselle korjaamossa olevalle esineelle merkattiin omat paikkansa, joten korjaamon toiminta on organisoitua ja noudattaa yhteistä toimintaohjetta. Toimintaohjeen avulla toiminnan vastuualueita saatiin jaettua henkilöstön kesken. Korjaamolla työskentelevien työntekijöiden palautteet olivat suurimmalta osin positiivisia, mutta on täysin luonnollista, etteivät tehdyt muutokset miellyttäneet jokaista työntekijää. Tulevaisuutta ajatellen yritystä kannustettiin jatkuvaan parantamiseen. Lisäksi ohjeistettiin käyttämään tätä opinnäytetyötä apuna uusien työntekijöiden työhön perehdyttämisessä.

Tallennettuna: