Haku

Psykologinen sopimus työsuhteessa : Tradenomiopiskelijoiden itseopiskelumateriaalin laatiminen

QR-koodi

Psykologinen sopimus työsuhteessa : Tradenomiopiskelijoiden itseopiskelumateriaalin laatiminen

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia itseopiskelumateriaali Oulun ammattikorkeakoulun opintojaksolle aiheesta psykologinen sopimus. Itseopiskelumateriaali pilotoitiin Organisaatiokäyttäytyminen -opintojaksolla, joka järjestettiin syksyllä 2015. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi ammattikorkeakoulun lehtori. Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka kehittämistyön tavoitteena oli saada aikaan selkeä, tiivis ja helposti opittavissa oleva itseopiskelumateriaali. Materiaali oli opiskelijoiden saatavissa Oiva-intrasivustolla pilotoinnin ajan. Tarkoituksena on, että sitä voidaan hyödyntää kyseisellä tai muilla opintojaksoilla myös tulevaisuudessa.

Opinnäytetyön tietoperusta koostuu teorian osalta pääosin psykologista sopimusta käsittelevistä teoksista ja artikkeleista. Psykologisesta sopimuksesta ja sen sisällöstä löytyy tieteellisessä kirjallisuudessa useita erilaisia näkemyksiä, eikä sille ole olemassa yhtäläistä, vakiintunutta määritelmää. Tässä opinnäytetyössä näitä näkemyksiä on pyritty esittelemään tasapuolisesti ja toisiaan tukevina. Psykologisesta sopimuksesta kerrotaan sen määritelmä, ominaispiirteet, tyypillisimmät muodot sekä käsitteen syntyhistoria. Sopimusmuotoja tarkastellaan myös historiallisessa valossa. Organisaation vaikutusta psykologiseen sopimukseen käsitellään sopimuksen syntymisen, ylläpidon ja rikkoutumisen kautta. Teoriaosuudessa käsitellään lyhyesti myös työsopimukseen liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia, sekä sopimuksia yleisellä tasolla. Itseopiskelumateriaalin laatimisen apuna on käytetty verkko-oppimista käsitteleviä teoksia.

Teoriaosuuden pohjalta laadittu itseopiskelumateriaali koostuu psykologista sopimusta käsittelevästä artikkelista, lyhyestä intro-osuudesta, psykologisen sopimuksen muodot esittelevästä käsitekartasta sekä kolmesta aiheeseen liittyvästä tehtävästä. Tehtävät pohjautuvat sekä artikkeliin että käsitekarttaan, ja niihin sisältyy eri sopimusmuotojen tunnistamista sekä aiheen tarkastelua työelämän sisällöllisen ja rakeenteellisen muutoksen kannalta. Opiskelijoilta kerättiin myös sähköpostitse palaute materiaaliin liittyen ennalta laaditun palautelomakkeen mukaisesti.

Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan itseopiskelumateriaali oli selkeä ja siihen käytetty työskentelyaika kohtuullinen. He kokivat oppineensa uutta ja uskoivat psykologisen sopimuksen ymmärtämisestä olevan hyötyä myös tulevaisuudessa. Palautteiden pohjalta laadituissa kehitysehdotuksissa esitellään vaihtoehtoja, joilla materiaalia voidaan muokata myös tulevien opintojaksojen tarpeisiin sopiviksi. Tehtäväosion, artikkelin ja oheismateriaalin laajuutta säätelemällä voidaan määritellä taso, jolla aiheeseen syvennytään opintojakson aikana.

Tallennettuna: