Haku

Nutritionens betydelse i förebyggande och vårdande syfte vid Alzheimers sjukdom: En systematisk litteraturstudie

QR-koodi

Nutritionens betydelse i förebyggande och vårdande syfte vid Alzheimers sjukdom: En systematisk litteraturstudie

Riski sairastua Alzheimerin tautiin kasvaa iän, geneettisten ominaisuuksien ja lääketieteellisten riskitekijöiden myötä. Koska Alzheimerin taudin parannuskeinoa ei tällä hetkellä ole, ehkäisevien strategioiden löytämisen tarve on kiireellinen.

Tämän tutkielman tarkoituksena on lisätä tietoa Alzheimerin taudin ja ravinnon suhteesta sekä akuutissa että ennalta ehkäisevässä mielessä.

Tutkielma on laadullinen, systemaattinen kirjallisuuskatsaus. Olen analysoinut 11 tieteellistä artikkelia, jotka julkaistiin vuosina 2009-2019. Teoreettinen lähtökohtani on Nola Pendersin Health Promotion Model sekä Jean Watsonin hoitoteoria.

Tuloksia voidaan tarkastella kahdesta näkökulmasta. Ne ovat ravinnon merkitys Alzheimerin taudin ehkäisyssä sekä aliravitsemus ja Alzheimerin tauti. Tarkastelussa kävi ilmi muun muassa, että terveellinen ruokavalio keski-iässä voi olla kytköksissä pienempään riskiin sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin myöhemmin elämässä. Lisää tutkimuksia tarvitaan kuitenkin taudin diagnoosin, on vaarassa altistua aliravitsemukselle. ADL:n, ravitsemustilan ja Alzheimerin taudin yhteyttä pitää jatkossa tutkia lisää.

Tallennettuna: