Haku

Pop- & jazzlaulunopetus pienryhmässä : eri harjoitusmuotojen vaikutus oppimiseen ja ilmapiiriin

QR-koodi

Pop- & jazzlaulunopetus pienryhmässä : eri harjoitusmuotojen vaikutus oppimiseen ja ilmapiiriin

Työn tavoitteena oli kehittää erilaisia työskentelytapoja kansalaisopiston poplaulun ryhmäopetukseen. Kokeilemme käytännössä työskentelymuotoja, joiden toivomme helpottavan oppimista ja opettamista yksinlaulun ryhmäopetuksessa. Toteutimme opinnäytetyömme case-tutkimuksena erään eteläsuomalaisen kansalaisopiston kurssilla. Vertailimme mielekkyyden sekä oppimisen kokemuksia opettajan, observoijan ja oppilaiden näkökulmista kolmella erityyppisellä oppitunnilla. Näillä tunneilla opettajana toimi Henna Juvonen ja observoijana Salli Helminen. Tutkimuksessa tarkastellaan ryhmäopetuksen eri muotoja kuten yksilöopetus ryhmässä, yhdessä harjoitteleminen ryhmänä sekä työskentelymuotojen yhdistelmää, jossa harjoitellaan ryhmässä, pareittain sekä yksin.

Tutkimusaineisto koostuu observoijan muistiinpanoista, opettajan päiväkirjasta sekä oppilaiden palautteesta. Puramme oppitunneista keräämämme kokemukset aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin.

Miten oppimisen ja ilmapiirin kokemukset muuttuivat tarkastelemillamme erilaisilla oppitunneilla? Keskeisenä havaintona huomasimme, että ryhmätyöskentelymuotoiset tunnit aktivoivat oppilaita enemmän kuin kurssilla yleisesti käytetty yksilöopetusta sisältänyt tunti. Koimme myös, että ryhmässä harjoitteleminen vapautti ja rentoutti tunnin ilmapiiriä, ja oppilaissa ei juuri ilmennyt jännittyneisyyttä toisin kuin heidän laulaessaan omalla vuorollaan ryhmän edessä. Oppilaiden palaute oli pääosin positiivista kaikista eri työskentelymuodoista, joskin osa oppilaista ilmaisi kaipaavansa koko kurssin mittakaavassa myös yksilöopetusta. Suurin oppilaiden antama negatiivinen palaute koski yksilöopetuksen lyhyyttä yksilöaikoja sisältäneellä tunnilla.

Jatkossa lisäisimme ryhmätyöskentelyn määrää tutkimuksen kohteena olleella kurssilla, mutta koimme että yksilövuoroilla harjoittelu on myös tarkoituksenmukaista esimerkiksi ennen matineaa. Koko kurssin työskentelymuotojen suunnitteleminen ryhmän toimintaa tukevaksi voisi auttaa ryhmäyttämisessä ja laulu- sekä esiintymisharjoittelussa. Myös olosuhteiden kehittäminen, kuten transponoivan sähköpianon hankkiminen, vapauttaisi lisää aikaa itse opetustyöhön.

Tallennettuna: