Haku

Lapsiperheen voimaantuminen : osastotunnin suunnittelu ja pilotointi lastenosaston henkilökunnalle

QR-koodi

Lapsiperheen voimaantuminen : osastotunnin suunnittelu ja pilotointi lastenosaston henkilökunnalle

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa osastotunti lastenosaston henkilökunnalle. Osastotunnin aihe, lapsiperheen voimaantuminen on yksi perhelähtöisen hoitotyön kulma-kivistä. Osastotunnin tavoitteena oli tarjota henkilökunnalle mahdollisuus omaksua uutta tietoa ja löytää uusia tapoja ajatella perhelähtöisen hoitotyön laadun edistämiseksi. Lisäksi tavoitteena oli auttaa perheiden kanssa työskenteleviä tunnistamaan paremmin perheen voimaantumista edistäviä ja rajoittavia tekijöitä. Yhteistyöosastona toimi Lastenklinikan munuais- ja elinsiirto-osasto K3.

Opinnäytetyö oli osa Tulevaisuus lasten erikoissairaanhoidossa hanketta, jonka tarkoituksena oli luoda lasten ja nuorten hoitotyöhön uusia potilaslähtöisiä toimintakäytäntöjä, kehittää joustavia, yhtenäisiä ja saumattomia hoitopolkuja sekä vahvistaa verkostomaista työskentelyä näyttöön perustuen erikoissairaanhoidon näkökulmasta. Hanke kesti neljä vuotta (v. 2011-2014). Hankkeen yhteistyökumppanit olivat HYKS naisten ja lastentautien tulosyksikkö ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyön menetelmää käyttäen. Aineisto koottiin kirjallisuuskatsauksen menetelmin ajankohtaisesta tutkimustiedosta sekä asiantuntijakonsultaation avulla. Aihe rajattiin työelämän toiveiden mukaisesti. Osastotunnin pedagogisen menetelmän lähtökohtana oli konstruktivistinen oppimiskäsitys. Osastotunnilla käsiteltiin voimaantumisen määritelmää, sen näkyvyyttä hoitotyössä sekä perheiden voimaantumista kuormittavia ja edistäviä tekijöitä.

Osastotunti toteutettiin Lastenklinikalla 23.10.2014. Palautteen mukaan tilaisuuden aiheelle oli kysyntää, ja samankaltaiseen tilaisuuteen voisi osallistua tulevaisuudessa uudelleen. Aikaa yleiselle keskustelulle olisi voinut olla enemmän, jolloin ajatuksia voidaan vaihtaa vapaasti, mikä edistää uusien ideoiden syntyä ja omalta osaltaan kehittää alaa. Kirjallisuuskatsauksesta ilmeni, että erilaisia voimaannuttavan hoitotyön toteutumisen mittareita lasten ja perheiden hoitotyössä on tarpeen kehittää.

Tallennettuna: