Haku

Kiotan, riisan ja ikonin konservointi ja restaurointi

QR-koodi

Kiotan, riisan ja ikonin konservointi ja restaurointi

Opinnäytetyön aiheena oli Kaakkois-Suomen ortodoksiselle seurakunnalle kuuluvan kiotan eli ikonikaapin konservointi ja restaurointi sekä kiotan sisällä olevan pyhittäjä Nil Stolobnojelaista esittävän ikonin ja sitä suojaavan hopeisen riisan konservointi. Kiota ja ikoni ovat oletettavasti 1800-luvun lopulta, ja ne ovat venäläistä alkuperää.

Opinnäytetyö oli Kaakkois-Suomen ortodoksiselle seurakunnalle tehty tilaustyö. Opinnäytetyön tavoitteena oli konservoida ja restauroida kiota ehyeksi kokonaisuudeksi työn tilaajan toiveiden mukaisesti. Toisena tavoitteena oli käyttää luonnonmateriaaleja ja perinteisiä menetelmiä konservointi- ja restaurointityössä, kuten esimerkiksi kultauksessa ja viilutuksen pintakäsittelyssä. Kiota, riisa ja ikoni ovat aiemmin sijainneet Lappeenrannan ortodoksisen Jumalansynnyttäjän suojeluksen kirkon alttarissa, jonne ne palautuivat konservoinnin ja restauroinnin jälkeen. Kyseessä oli käyttöesine, mikä vaikutti konservointi- ja restaurointimenetelmien ja -materiaalien valintaan.

Kiotasta puuttui kehysrakenteisen kaapin alaosa, veistetty koriste kaapin päältä sekä osia havupuusta veistetystä ikonia ympäröivästä koristekehyksestä. Sokkopuun peittävästä viilutuksesta puuttui paloja ja viilutus oli paikoin irronnut liimauksesta ja halkeillut. Koristekehyksen kultaus ja gessopohjustus oli monin paikoin vaurioitunut ja irronnut puusta. Uusien osien valmistamisen ja vauriokohtien kiinnittämisen lisäksi opinnäytetyöhön sisältyi paljon pintapuhdistusta, sillä kiotan ja ikonin huokoisiin pintoihin oli imeytynyt paljon nokea vuosien saatossa.

Opinnäytetyön haasteena oli löytää paksua viilua, jota kiotassa oli alun perin käytetty. Liimasin ohuempaa viilua päällekkäin, mutta ohut viilu ei kestänyt taivuttamista ja liimaamista syysuunnan vastaisesti halkeilematta. Kiotan restaurointi ja konservointi oli suuritöinen puuttuvien osien ja työn aikana ilmenneiden haasteiden vuoksi opinnäytetyöhön varattuun aikaan nähden. Lopputuloksena syntyi kuitenkin mielestäni ehyt kokonaisuus, jossa uudet osat sulautuivat vanhaan rakenteeseen huomaamattomasti.

Tallennettuna: