Haku

Samettijalalla värjätyn puuvillan antibakteerisuuden määritys

QR-koodi

Samettijalalla värjätyn puuvillan antibakteerisuuden määritys

Tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston BioColour-tutkimushankeelle. Työn tavoitteena pyrittiin analysoimaan atromentiini-yhdistettä sisältävällä väriliuoksella värjätyn puuvillakankaan antimikrobisuutta ilman puretetta ja kolmen eri puretteen välillä. Näytteiden antibakteerisuus määritettiin standardin SFS-EN ISO 20743:2021 Textiles — Determination of antibacterial activity of textile products mukaan.

Työn kirjallisuusosuudessa käsitellään luonnonvärjäystä, sienivärjäystä, samettijalka-sientä, atromentiini-yhdistettä, käytettyjä esipuretetta ja puretteita ja puuvillaa. Antibakteerisuusanalyysin tekstiilikuiduksi valittiin puuvilla, koska puuvillalla ei ole antibakteerisia ominaisuuksia.

Luonnonvärjäyksessä käytetään puretetta, jolla muodostetaan ligandi metalli-ionin avulla värimolekyylin ja kuidun välille. Värjäys suoritettiin BioColour-tutkimushankkeen laboratoriossa Helsingin yliopiston tiloissa ja antimikrobisuusanalyysi Ammattikorkeakoulun laboratorioanalytiikan mikrobiologian laboratoriossa. Analyysissä tutkittiin neljää näytettä: näyte 1 värjätty ilman puretetta, näyte 2 värjätty ja puretettu rautapuretteella (3-prosenttia värjättävän materiaalin painosta, eli vmp), näyte 3 värjätty ja purettu tanniinipuretteella (5-prosenttia vmp) ja näyte 4 värjätty ja puretettu alunapuretteella (8-prosenttia vmp).

Näytteiden 1 ja 2 tulokset osoittavat alhaista antibakteerisuustehokkuutta (A < 2), kun taas näytteiden 3 ja 4 tulokset osoittavat vahvaa antibakteerisuustehokkuutta (A > 3). Näytteiden 3 ja 4 tulokset eivät täytä laskennallisia vaatimuksia (F < 1) ja ne hylättiin.

Tässä opinnäytetyössä vahvistettiin aiemmat tutkimustulokset, joiden mukaan atromentiini toimi biosidinä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että atromentiini voi olla alhaisesta jopa vahvasti antibakteerinen sopivan puretteen avulla. Lisätutkimuksissa suositellaan tarkastelemaan atromentiinivärjäyksen antibakteerista vaikutusta eri puretteiden avulla eri tekstiilikuituihin. Työn tulokset auttavat kehittämään uusia menetelmiä sieniperäisten bioväriaineiden käytössä ja ymmärtämään luonnonväriaineiden antimikrobisia ominaisuuksia.

Tallennettuna: